Misterije svemira 

Svemir: Otkriveno šta se dešava sa materijom u crnoj rupi

gravity-waves-head-640x354
Foto: Extreme tech

Fizičari Kamil Bredler i Kris Adami sa Univerziteta u Otavi i Mičigenu predstavili su model koji pokazuje šta se dešava sa informacijama u crnoj rupi.

Jedna od najvećih misterija fizike jeste šta se dešava sa informacijama (materija i energija) kada upadnu u crnu rupu. Kako ništa ne može da se kreće brže od svetlosti, ništa ne može ni da pobegne iz crne rupe – to je poznato. Međutim, činjenica da se crne rupe vremenom smanjuju i nestaju , pritom emitujući Hokingovu radijaciju, buni naučnike već 40 godina jer se kosi sa jednim od osnovnih zakona fizike – “materija može da promeni svoj oblik, agregatno stanje i sl. ali ne može nastati ni iz čega ili nestati”.

Fizičari Kamil Bredler i Kris Adami sa Univerziteta u Otavi i Mičigenu uspeli su da dokažu kako informacije zapravo ne nestaju već se transformiše upravo u Hokingovu radijaciju.

Pre oko 4 decenije, čuveni naučnik Stiven Hoking izneo je ideju da ništa ne može da pobegne iz crne rupe, kao i da se određene čestice emituju sa ivica takozvanog “horizonta događaja”. Emisija tih čestica vremenom krade energiju crne rupe, zbog čega se ona smanjuje i nestaje.

Ipak, kako čestice ne dolaze iz same crne rupe, naučnici su se zapitali šta se dešava sa informacijama ako se zna da ništa ne može da nestane. Tako je nastao “Paradoks informacija u crnoj rupi”.

“Problem nikada nije rešen jer Hokingovi proračuni nikada nisu mogli da uhvate efekat radijacije na crnu rupu”, rekao je Adami u saopštenju.

Nekoliko mogućih teorija, odnosno rešenja za paradoks je ponuđeno, međutim nijedna nije “isterana do kraja” jer su fizičari očekivali da će paradoks biti rešen kada se kompletira teorija kvantne gravitacije.

Model koji su predstavili Bredler i Adami testirao je kvantni efekat Hokingove radijacije, a kompjuterska simulacija je pokazala da radijacija izvlači informacije iz same crne rupe.

Njihov rad objavljen je u časopisu “Fizikal rivju leters” i predstavlja važan korak napred u razumevanju crnih rupa.

“Iako je naš model samo model, pokazali smo da kvantna interakcija crne rupe i Hokingove radijacije vrlo verovatno ima iste karakteristike kao naš model”, zaključio je Bredler.

loading...

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment