Svemir – Potraga za životom

Foto: www.vreme.com
Foto: www.vreme.com

Otkrivanje planete veličine Zemlje je samo po sebi izuzetno teško, ali kako astrobiolozi znaju koji je od njih nastanjen!? Naučnici nastoje da otkriju kakve bi znakove život slao u svemir, tako da, kad otkriju Zemlji sličnu planetu, znaju šta treba raditi. Naše radio i televizijske emisije puštamo u svemir negde od 1930-tih. Možemo činiti i obratno.


Potraga za vanzemaljskom inteligencijom (Search for Ektraterrestrial Intelligence-SETI) služi se radio teleskopima za prisluškivanje istih signala iz svemira.

Iako vecina naučnika rutinski odbacuje sve što ima ikakve veze s NLO-ima, to je pitanje oduvjek okupiralo ljudsku maštu. Još u 19. veku, neki su naučnici počeli smišljati kako da stupe u kontakt sa nekim drugim bićima iz svemira. Jedan od njih je bio i Karl Fridrih Gaus (1777. – 1855.). Počeo je razmišljati o stanovnicima Meseca, te je tako smislio i način kako im uputiti poruku….. Ovo je pregled naših nastojanja da se javimo.

Veliki Pitagorin Trougao
Karl Fridrih Gaus se dosetio da u centralnom Sibiru stvori golemi geometrijski lik. To je mislio izvesti tako da se tamnozeleni borovi izmenjuju sa zelenim ili zlatnim žitom. Na taj način je želeo iscrtati golemi Piragorin pravougaoni trougao, za koji bi svakom spoljnom posmatraču moralo biti jasno da to nije prirodna pojava.

Signal Iz Sahare
Na sličnu je ideju došao i astronom Joseph von Littrov. On je želeo u Sahari iskopati tridesetak kilometara dugačak rov, napuniti ga petrolejom i zapaliti. Bila je tu još i ideja o ogromnom ogledalu i sl.

Radio Talasi
Medutim, Nikola Tesla (1856. – 1943.) verovao je da bi se sa svemirskim civilizacijama mnogo lakše stupilo u pomoću radio talasa. Smatrao je da ih Marsovci vec šalju prema nama.

Pretraživali Tau Ceti I Epsilon Eridani
U proleće 1960. godine, astronom Frank Drake pokrenuo je “Projekat Ozma” (Naziv prema kraljevini iz Čarobnjak iz Oza). Radijski je pretražio Tau Ceti i Epsilon Eridani, 2 srazmerno bliske i Suncu slične zvezde. Ali nije uspeo detektovati signale.
Od tada astronomi širom sveta stalno pokušavaju da uhvate signale spolja.

SETI
NASA je 12. Oktobra, 1992. godine, tačno na 500. godišnjicu Kolumbovog otkrića Amerike pokrenula SETI (Search for Ektraterrestrial Intelligence), tj. traganje za svemirskim razumom). Poznato je i pod nazivom Projekat Knok-Knok (Projekat Kuc-kuc). Reč je o mikrotalasnom pretraživanju neba, s vrlo visokim razlučivanjem. Obavlja se sa najmanje 06:00 radioteleskopa, medu kojima i metalnim paraboličnom antenom od 1000 stopa (300 m) na Arecibu u Portoriku. Do sada nije pronadeno ništa, ali nam taj projekat nudi do sada najbolje izglede da dokažemo da nismo sami.

Sonde “Pioneer 10:11”
02. Marta, 1972. godine, lansirana je svemirska sonda “Pioneer 10”, a zatim 13
meseci kasnije “Pioneer 11”. Obe su sonde nosile poruku sa Zemlje, koju su osmislili Carl Sagan, Frank Drake i Linda Salzman Sagan. Radi se o žutoj eloksiranoj aluminijumskoj plaketi, manjoj od formata notesa. Na njoj se nalaze: prikaz vodonika, karta koja određuje položaj Zemlje u odnosu na 14 pulsara, slika Sunčevog sistema sa strelicom koja pokazuje Pioneer-ovu putanju, nekoliko binarnih brojeva, kao i obrise muškarca i žene kraj crteža svemirskog broda, tako da svemirci vide koliko smo visoki. Muškarac stoji sa jednom rukom na boku, a drugu je podigao na pozdrav, dok žena duge kose
podeljene po sredini i začešljana za ramena, drži ruke na bokovima. Mnogi su zamerali to što je slika pornografska, što žena nema polne organe, te da je seksistička jer je muškarac u aktivnoj pozi, a žena u pasivnoj.

Nikada neće saznati…
Astrofizicar Rudolf Kippenhahn je prokomentarisao da ce Alfacentaurijanci o nama saznati podosta, te dodao: “Jedino ipak nece saznati nikada – kako izgledamo pozadi. To ce za njih ostati večna zagonetka. “

loading...

U Polju 23k73
16. Novembra, 1974. godine, sa radioteleskopa u Arebicom, Portoriko, poslata je još jedna poruka prema zvezdama. Tri minuta je slata poruka sa 1679 binarnih da-ne pulseva prema kuglastom skupu M13. Broj 1679 je proizvod 2 prostih brojeva, 23 i 73. Kada se poruka složi  u 73 reda po 23 pulsa dobije se jasna slika. Gledano od vrha do
dna, slike predstavljaju brojeve od 1 do 10 u binarnom kodu koji oznacava atomske brojeve vodonika, ugljenika, azota, kiseonika i fosfora. Zatim su informacije o DNK i RNK, slika dvostruke spirale, slika coveka, binarni brojevi koji nam govore koliko je covek visok i koliko nas je na svetu. Ispod je prikaz Sunčevog sistema pri čemu je Sunce desno, a Zemlja malo podignuta, zatim slika teleskopa Arecibo i binarni broj koji govori koliko je on velik. Da bi dobili našu poruku, svemirci moraju imati teleskope u pravi čas okrenute prema nama. Ako se za te tri minute rezervisane za prijem to ne dogodi, poruka će im
zauvek pobeći. Treba napomenuti da je potrebno otprilike 25.000 godina da bi poruka stigla do skupa M13.

“Voiager 1 i 2”
Godine, 1977. napravljena je treća poruka koja je lansirana na svemirskim sondama “Voiager 1 i 2”. To je pozlaćena bakarna gramofonska ploča u okrugloj kutiji, na kojoj se nalazi šema pulsara i “Pioneera 10”, prikaz vodonika, te vizuelne uputstva o tome kako pomoću igle priloženog pribora odsvirati ploču. Ako im uspe, svemirci ce čuti pozdrav na 60 jezika, kišu, ljubljenje, menjanje brzine u automobilu, pesmu grbavog kita, “Johnni Be Good “Chucka Berrija, Bachov 2. brandenburški koncert, deo Mocartove Čarobne frule, senegalske bubnjeve, pesmu indijanaca Navaho, električne impulse stvorene ženskim očima, mišićima, mozgom i srcem, te glas tadašnjeg sekretara Ujedinjenih naroda Kurta Valdhajma. Tu se još nalazi 115 slika ljudi, mesta i detalja iz života na zemlji.

Da li će biti Odgovora?
Kakva je sudbina tim porukama ne znamo. Trebaće im mnogo vremena da stignu do
svog clja. Da li će biti odgovora i kakav će biti …!?

(Izvor: Isečak iz knjige ‘Misterije, neobjašnjivi fenomeni’)

loading...

Related posts

Leave a Comment