Misterije svemira 

Svemir: Šta bi se desilo kada bi Zemlju “dohvatio” Sunčev plamen?

sunfromspace_c
Foto: cosmic-watch.com

Solarne baklje su normalna pojava naše najsjajnije zvezde – Sunca. Naučnici ih detektuju gotovo svakodnevno, a polarna svetlost koja se zahvaljujući toj aktivnosti javlja na Zemlji nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Međutim, šta bi se dogodilo kada bi Sunčev plamen dohvatio Zemlju?

Naučnici su uspeli da zabeleže solarne baklje zvezda u udaljenim sistemima čija snaga znatno premašuje Sunčevu i zahvaljujući tome otkrili šta bi se desilo sa Zemljom, kada bi je nekim slučajem “dohvatio” neki plamen sa Sunca.

Danski fizičar Kristofer Karof objašnjava da bi u tom slučaju, u prvim trenucima bilo primetno da Sunce mnogo snažnije greje, ali bi ozon koji nas inače štiti od zračenja, postajao sve opterećeniji.

Postupno bi se gasili svi električni uređaji i komunikacioni signali, a nakon samo 24 sata Zemlju bi pogodila Sunčeva plazma super plamena.

Zbog Zemljinog magnetnog polja, širenje plazme dobilo bi na brzini što bi izazvalo pojavu velikog broja aurora širom sveta, kao što je to bio slučaj 1859. nakon Sunčeve oluje koja je bila nemerljivo manja od super plamena.

Super plamen mogao bi da uništi od 10 do 50 posto ozona, a ako bi iko uspeo to da preživi, mogao bi da tek za pet godina računa na novi Zemljin štit.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Dnevno)

loading...

Related posts

Leave a Comment