Misterije svemira 

Svemirski fenomen: Asteroid će proći 5. marta, nikad bliže Zemlji!

130214132407-asteroid-near-miss-horizontal-large-gallery
Foto: cnn.com

Veliki asteroid, dvostruko veći od onog koji se 2013. godine raspao nad Sibirom, proleteće pored Zemlje 5. marta, a najbliža moguća putanja kod nekih astronoma i stručnjaka izaziva nervozu.

Astronomi, telo nazvano „2013 TX68“, prate tek nekoliko godina, pa niko sa stoprocentnom sigurnošću ne može da kaže na kolikoj udaljenosti će doći do susreta asteroida i Zemlje.

Moguće je da veliki asteroid prođe pored Zemlje na samo 17.000 kilometara, što je bliže od geostacionarnih satelita, ali je moguće i da to bude i na veoma velikoj udaljenosti od 14 miliona kilometara.

Ako bi udaljenost iznosila 15 hiljada kilometara, to bi bio najbliži identifikovani „prolet“ asteroida pored Zemlje u istoriji.

Stručnjaci tvrde da razloga za paniku nema jer je isključena mogućnost sudara.

Isto telo, pre dve godine, proletelo je kraj Zemlje na udaljenosti od dva miliona kilometara.

Kada se ponovo vrati 28. jula 2017. godine postojaće ekstremno mala verovatnoća sudara, od jedan prema 250 miliona, koja će u kasnijim „posetama“ asteroida 2046. i 2097. godine biti još manja.

Razmera asteroida „2013 TX68“ iznosi 30 metara. Kada bi eventualno ušao u atmosferu eksplodirao bi energijom dva puta većom od one u kojoj se raspao poznati asteroid iznad Čeljabinska, koji je porazbijao stakla i oštetio 7.200 građevina, i povredio na razne načine gotovo 1.500 ruskih građana.

To znači da bi eksplodirao energijom 40 do 60 puta većom od eksplozije atomske bombe u Hirošimi.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

(Izvor: Srna)

loading...

Related posts

Leave a Comment