Svemirski fenomen: Večeras nas očekuje nebeski spektakl! (VIDEO+)

Foto: huffingtonpost.com
Astronomi za noć između srede i četvrtka najavljuju spektakularnu kišu meteora, odnosno narodski rečeno zvezda padalica.

Zvezde padalice koje ćemo videti u stvari su otpali komadi Halejeve komete, koja je poslednji put u celosti viđena 1986., a naredni put moći će da se golim okom primeti tek 2061. godine. Ova pojava koju astronomi zovu i “orionidi” uobičajena je za svaki oktobar, kada kroz zemljinu atmosferu prolazi takozvana prašina sa Halejeve komete.

Glavni talas ove meteorske kiše biće u četvrtak oko 1:30 časova ujutro. Za noćas se najavljuje da će čak i po 20 zvezda padalica biti vidljivo na sat. Ako noćas zbog posla/škole morate da spavate, ne brinite, ova pojava biće vidljiva sve do kraja vikenda, jedino što će po satu padati manje zvezda.

Zanimljivo je da će ova meteorska kiša biti vidljiva u većem delu sveta. Osim u Evropi, moći će da se vidi i u delovima Azije, Južnoj Americi, Africi i Australiji.

Ukoliko želite da uživate u ovoj pojavi trebalo bi bilo da izađete na neku poljanu, čist prostor, ravnicu, odakle će najbolje moći da se vide zvezde padalice.


V  A  Š  A    R  E  K  L  A  M  A

Kontaktirajte nas na: svettajniwordpress@gmail.com  ili OVDE.


U srpskom narodu su vekovima unazad u zvezdama padalicama traženi skriveni znaci, sve dok se, naravno, ova pojava nije naučno objasnila.

Jedno od narodnih verovanja je da svaki čovek ima svoju zvezdu, te da pojava meteora u stvari predviđa smrt, odnosno umreće onaj čija zvezda pada. U vreme turske okupacije verovalo se da je neko utekao iz zatvora kada padne zvezda, ali da o tome ne treba pričati da begunac ne bi bio uhvaćen.

U pojedinim krajevima Srbije padanje zvezde su tumačili i kao predskazanje rata ili neke prirodne katastrofe.

Najpoznatije verovanje u celom svetu je da treba zamisliti želju kada se vidi zvezda padalica, kao i da istu ne treba nikome reći da bi se ostvarila.

O ovoj pojavi pisali su i grčki i rimski pisci i filozofi. Po Vergiliju su na primer padalice najavljivale jake vetrove, a Seneka je tvrdio da veliki broj zvezda koje silaze s neba znače siguran dolazak bure i uznemireno more.

loading...

Pogledajte na ova dva snimka kako izgleda meteorska kiša:

Geminid Meteor Shower Time-Lapse 2012 – VIDEO 1

Bright Meteors Time-Lapse Collection – VIDEO 2

(Izvor: Telegraf)

loading...

Related posts

Leave a Comment