Misterije svemira 

”Tuneli u svemiru vode u drugi univerzum”

Prema najnovijoj teoriji, svemirski brod bi mogao da preživi put kroz crvotočinu koja bi ga odvela u sasvim drugi univerzum.

Najveći problem je što se ovi kosmički prolazi smatraju veoma nestabilnim. Naučnici kažu da se pri prolasku čestice kroz crvotočinu stvaraju opasne fluktuacije koje mogu da uruše građu sistema.

Ipak, grupa fizičara je predložila novu teoriju po kojoj osoba ili svemirski brod može da prođe kroz crvotočinu u centru crnih rupa i dospe u drugi univerzum.

Prema rečima istraživača, crvotočine su tuneli koji se ponašaju kao prečice u vremenu i prostoru. One bi mogle da predstavljaju prolaz u drugi univerzum.

Uz pretpostavku da se crvotočine mogu naći u centru crne rupe, istraživači sa Univerziteta u Lisabonu u Portugalu su predložili model po kome stolica, istraživač i svemirski brod mogu da prežive prolazak kroz crvotočinu.

„Preispitali smo osnovno pitanje odnosa između gravitacije i osnove građe vremena i prostora“, rekao je Dijego Rubijera Garsija, jedan od naučnika iz tima.

Tim istraživača je analizirao svaki objekat pojedinačno kao fizičko telo koje putuje kroz crnu rupu, modelirajući skup tačaka povezanih fizičkom interakcijom koja ih drži zajedno dok se kreću duž „geodezične linije“.

„Svaka čestica objekta prati geodezičnu liniju koju određuje gravitaciono polje“, naveo je Rubijera Garsija dodavši da bi zahvaljujući interakcijama između sastavnih delova objekta on mogao da preživi prolaz.

Mnogi naučnici su u prošlosti naveli da svaka crna rupa u univerzumu vodi ka nekom drugom univerzumu.

Prema Teoriji relativiteta koju je 1915. godine predložio Albert Ajnštajn, telo koje bi se približilo crnoj rupi bi bilo spljošteno po jednoj dimenziji, a rastegnuto po drugoj. Pošto se prečnik crvotočine smatra ograničenim, istraživači su dokazali da bi telo bilo spljošteno u izvesnoj meri zavisnoj od veličine crvotočine.

loading...

Istraživači su objasnili da je svaka ograničena sila, nezavisno od toga koliko je jaka, sposobna da utiče na gravitaciono polje blizu i unutar crvotočine koje deluje na telo koje kroz nju putuje.

Drugim rečima, fizički objekat bi preživeo prolazak kroz crvotočinu ka drugom univerzumu, iako bi telo bilo spljošteno na veličinu crvotočine.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Web tribune)

loading...

Related posts

Leave a Comment