Misterije svemira 

”Univerzum se širi brže nego očekivano”

Habl

Iznenađujuće otkriće koje bi moglo da testira deo Ajnštajnove Teorije relativiteta navodi da se univerzum širi brže nego što se ranije verovalo.

Otkriće da se univerzum (fotografija iznad, izvor: abc.net.au) širi pet do devet odsto brže od predviđenog, objavljeno u zajedničkim saopštenjima za javnost Nase i Evropske svemirske agencije (Esa), takođe ističe hipoteze o tome šta ispunjava 95 odsto kosmosa koji ne emituje ni svetlost ni radijacije.

„Možda nas univerzum sve vara“, smatra Alek Filipenko sa Univerziteta u Kaliforniji, astronom sa Berklija i koautor predstojećeg rada o tom otkriću.

Stopa ekspanzije univerzuma ne poklapa se sa prognozama donetim na osnovu merenja ostatka radijacije od Velikog praska.

Jedna mogućnost za neslaganje je da univerzum ima nepoznate subatomske čestice, slične neutrinima, koji putuju skoro jednako brzo kao brzina svetlosti, što je oko 300.000 kilometara u sekundi. Druga ideja je da takozvana „tamna energija“, misteriozna anti-gravitaciona sila otkrivena 1998. godine, možda gura galaksije daleko jedne od drugih i snažnije nego što se prvobitno procenilo.

„To može biti značajan pokazatelj za razumevanje onih delova svemira koji čine 95 odsto svega i koji uopšte ne emituju svetlost“, istakao je fizičar i vodeći autor Adam Ris, sa Naučnog Instituta u Baltimoru, Merilend.

Ris je 2011. godine nagrađen Nobelovom nagradom za fiziku za otkriće da se širenje svemira ubrzava.

Brže širenje univerzuma takođe ukazuje na mogućnost da je Ajnštajnova opšta teorija relativiteta, koja služi kao matematička skela za izračunavanje osnovnih gradivnih elemenata materije u interakciji, nešto sasvim pogrešno, rečeno je iz Nase.

Ris je zajedno sa kolegama predstavio svoje otkriće za izgradnju boljeg kosmičkog merila za izračunavanje rastojanja. Koristili su svemirski teleskop „Habl“ za merenje određene vrste zvezde, poznate kao Cepheid variables, unutar 19 drugih galaksija osim Mlečnog puta.

Koliko brzo te zvezde pulsiraju direktno je povezano sa količinom svetlosti koju emituju, što zauzvrat može da se koristi za izračunavanje udaljenosti – slično kao što sijalica od 100 vati deluje tamnije sa većeg rastojanja.

loading...

Istraživanje će biti objavljeno u narednom izdanju lista The Astrophysical Journal.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment