Zemlji preti velika opasnost od džinovskih kometa

goodwp.com_16819
Foto: goodwp.com

Planeta Zemlja je u većem riziku od udara asteroida ili komete, nego što se ranije mislilo, utvrdili su astronomi.

Većina studija koja se bavi potencijalno opasnim nebeskim telima fokusirana je na objekte u pojasu asteroida između Marsa i Jupitera.

Međutim, poslednjih decenija stručnjaci su otkrili na stotine velikih kometa nazvanih kentaurima, čije su orbite mnogo veće što znači da bi listu opasnih objekata trebalo proširiti.

Ove lopte leda i prašine obično u proseku imaju prečnik od 50 do 100 kilometara i nestabilnu eliptičnu orbitu, a neke presecaju putanju velikih planeta poput Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna čija gravitaciona polja povremeno preusmeravaju njihov put ka Zemlji – na svakih 40 do 100 hiljada godina.

Kako se približavaju Suncu, komete se postepeno raspadaju, a taj proces bi mogao da predstavlja veliku opasnost po našu planetu.


VAŠA REKLAMA
Kontaktirajte nas na: svettajniwordpress@gmail.com ili na broj 064/2624313


“Raspadanje velikih kometa moglo bi da izazove dugotrajne periode bombardovanja Zemlje koji bi mogli da se protežu kroz 100.000 godina”, napisao je istraživački tim u stručnom časopisu “Royal Astronomical Society journal, Astronomy and Geophysics”.

“U poslednje tri decenije mnogo smo uložili u praćenje kentaura”, kaže Bil Nepijer sa Univerziteta Bekingem koji je predvodio studiju.

“Naš rad sugeriše da treba da gledamo dalje od neposrednog okruženja. Ako smo u pravu, ove udaljene komete mogu predstavljati veliku opasnost i vreme je da ih bolje upoznamo”.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

(Izvor: Al-Arabya)

loading...

Related posts

Leave a Comment