Misterije svemira 

Život na Marsu nastao mnogo pre nego na Zemlji?

Ubrzo nakon nastanka Sunčevog sistema formirala se i čvrsta kora Marsa, pokazalo je najnovije istraživanje u kojem se pretpostavlja da su se uslovi za nastanak života pojavili na Crvenoj planeti veoma rano.

Da bi na planeti mogla da postoji voda u tečnom stanju potrebna je čvrsta površina, dakle kora.

„Naši rezultati pokazuju da su na Marsu mogli da postoje okeani i život mnogo pre nego na Zemlji“, rekao je za AFP Martin Bizaro iz Danskog prirodnjačkog muzeja u Kopenhagenu, koautor istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nature.


Preporuka: Ljudi iz Melanezije nose DNK nepoznatih vrsta


Marsovo „rano detinjstvo“ otkriveno je zahvaljujući analizi njegovog metorita NWA 7034, koji je pronađen u pustinji Sahari, a koji je nazvan „Crna lepotica„.

Iz sitnog uzorka tog metorita izdvojeno je sedam dragocenih zrna cirkona, čvrstog minerala koji je preživeo različite geološke procese, a zatim ih je analizirala grupa naučnika koja je utvrdila vreme njihove kristalizacije.

„Iz toga smo zaključili da se površina Marsa veoma brzo kristalizovala: već 20 miliona godina nakon Sunčevog sistema– koji je nastao pre 4.567 milijarde godina – Mars je imao čvrstu koru koja je bila pogodna za nastanak okeana i života“, rekao je Bizaro.

Ovi rezultati se umnogome razlikuju od „postojećih modela po kojima je solidifikacija planeta trajala 100 miliona godina“.

loading...

„Ovi novi podaci znatno proširuju vremenski okvir u kojemu je moglo biti života na Marsu“, zaključio je.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

(B92.net)

loading...

Related posts

Leave a Comment