NLO 

CIA priznala: Mi smo bili NLO!

18kwmnd6id0epjpg
Foto: gizmodo

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) priznala je da je odgovorna za bar polovinu neidentifikovanih letećih objekata (NLO) prijavljenih sredinom prošlog veka.

Reč je zapravo o tajnom programu špijunskih letova na velikim visinama.

Sredina prošlog veka, odnosno vreme između 1950. 1970. godine bio je period tokom kojeg je veliki broj Amerikanaca prijavljivao NLO i posete vanzemaljaca.

Ti senzacionalni događaji bili su nadahnuće za mnoge holivudske hitove, poput “Bliski susreti treće vrste” i “I-ti” Stivena Spilberga i “Ratovi zvezda” Džordža Lukasa.

Sada se ispostavilo da su neidentifikovani leteći objekti bili više stvarnost nego fantazija i da um koji ih je stvorio nije baš vanzemaljski.

CIA je ove nedelje preko društvenih mreža saopštila da je odgovorna za bar polovinu pojavljivanja NLO tokom 50-tih i 60-tih godina 20. veka.

“Neobične aktivnosti na nebu tokom 50-tih? To smo bili mi”, tvitovala je CIA, priznajući da je odeljak o NLO privukao najviše pažnje na sajtu te agencije.

CIA je u tom tvitu postavila i link ka “veoma izmenjenom” dokumentu od 272 strane naslovljenom sa “CIA i U-2 Program, 1954-1974”, u kojem su opisane špijunske misije na visinama većim od 18,3 kilometra (60.000 stopa), koje su podstakle nagađanja na tlu.

“Velike visine na kojima je testiran avion U-2 uskolo su izazvala neočekivani efekat – ogromno povećanje broja prijava NLO”, navodi se u izveštaju iz 1988. godine.

CIA je navela da su mnogi koji su prijavili NLO u to vreme bili piloti civilnog vazduhoplovstva na komercijalnim letovima, koji su zapravo videli odsjaj aviona na velikoj visini dok su sami leteli znatno niže.

loading...

Srebrna krila U-2 špijunskih aviona “od kojih se odbijala sunčeva svetlost su pilotu koji je leteo 12 kilometara niže izgledala kao usijani objekti”, piše u izveštaju.

Tada niko nije verovao da bi letelica napravljena ljudskom rukom mogla da leti na visini većoj od 18 kilometara, pa niko nije ni očekivao da vidi leteći objekt tako visoko na nebu, dodaje se.

Iako je CIA priznala da je odgovorna za više od polovine prijavljenih NLO, ostaje pitanje ko je odgovoran za drugu polovinu.

Agencija je ranije skinula tajnost sa dokumenta u kojem se navodi da CIA ljudima koji stvarno veruju da su videli NLO ne može da objasni šta se zapravo dogodilo u nekim od tih slučajeva.


Pogledajte NOVI video klip na temu: TOP 10 najbizarnijih muzeja u svetu


Za bivši Sovjetski Savez, međutim, U-2 špijunski avion nije bio baš tako “neidentifikovan”, jer je 1. maja 1960. godine, jedan takav avion, kojim je pilotirao Geri Pauers, oboren iznad Urala raketom zemlja-vazduh.

To je bilo veliko poniženje za tadašnjeg predsednika SAD Dvajta Ajzenhauera, koji je bio prinuđen da prizna da Amerika sprovodi tajne špijunske aktivnosti.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment