Otkud vanzemaljci na freskama u Visokim Dečanima? (VIDEO+)

Decani-otvaranje-620x350
Foto: YouTube/NLOsrbija

Iako svetski naučnici tvrde da se na fresci Raspeća Hristovog u manastiru Visoki Dečani nalaze dokazi o poseti vanzemaljaca, ovdašnji istoričari umetnosti i manastirsko bratstvo za Telegraf demantuju takve priče.

U manastiru Visoki Dečani nalazi se jedinstvena freska Raspeća Hristovog za koju mnogi svetski stručnjaci tvrde da je nesporni dokaz da su svojevremeno zemlju posetili vanzemaljci!

I dok Amerikanci prave dugometražne emisije u kojima rame uz rame s Davinčijevim otkrićima, kao jedno od “svetskih čuda”, predstavljaju i neobičnu fresku iz Dečana, ovdašnji stručnjaci smatraju da su ovakve tvrdnje krajnje senzacionalističke i da nemaju osnova.

Decani-3
Foto: YouTube/NLOsrbija

– Na čuvenoj fresci Raspeća Hristovog, koja se nalazi u naosu manastira predstavljena su zapravonebeska tela, a ne vanzemaljski brodovi, kako neki tvrde – počinje priču za Telegraf istoričar umetnosti dr Svetlana Pejić iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Reč je o standardnoj personifikaciji Sunca i Meseca, koja je u Dečanima rešena na neobičan način, te je za sobom povukla i neobična tumačenja.

S Pejićevom se slaže i istoričar religije Živica Tutić, koji dodaje da su Dečani oslikani kao grobna zadužbina Stefana Uroša III i njegovog sina kralja, kasnije cara Dušana oko 1350. godine.


VAŠA REKLAMA
Kontaktirajte nas na: svettajniwordpress@gmail.com ili na broj 064/2624313


 

– Živopisi su spoj raznih uticaja i stilova, majstori poimence nisu poznati istoriji, a jedna odprepoznatih radionica sedište je imala u severnoj Makedoniji – tvrdi Tucić.

Da među brojnim majstorima koji su radili ovu fresku nije bilo mnogo manevarskog prostora u oslikavanju, te da predstave na njoj nikako ne mogu biti vanzemaljci potvrđuje i monaštvo srpskog manastira Visoki Dečani.

– Reč je o nebeskim telima, a ne vanzemaljcima – kategoričan je sekretar Eparhije raško-prizrenske Sava Šmigić, upućujući nas na bratstvo iz manastira za detaljniji odgovor.

loading...

– Predstava Sunca i Meseca u ljudskom obličju ima i na drugim mestima u Dečanima – objašnjava nam jedan od manastirskih otaca.

– Cilj majstora koji je živopisao bio je da zapravo prikaže kako su i nebeska tela osetila svu tragediju Hristovog raspeća… Zemlja se potresla, Sunce pomračilo… To što ove predstave neki umesto kao personifikovana nebeska tela vide kao vanzemaljce, stvar je individualne percepcije. Sunce je inače simbol Novog Zaveta, a Mesec – Starog Zaveta.

Senzacionalističko i krajnje neoprezno tumačenje freske iz Visokih Dečana istoričarku umetnosti Svetlanu Pejić podseća na još jedno umetničko delo, koje je u poslednjih 15 godina često pogrešno tumačeno.

– Ovaj slučaj me neodoljivo podseća na pogrešno tumačenje freske nazvane Ćelavi Isus iz 13. veka, koja je oslikana u Pećinskoj crkvi u selu Rsovcima. Od toga je napravljena prava lakrdija, a na fresci nije prikazan ćelavi Hristos već klasična kompozicija vizije Svetog Petra Aleksandrijskog od koje je sačuvan detalj – završava priču Pejićeva.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment