NLO 

Ovo su naučni dokazi da možda ima vanzemaljaca

3edabe0d48ea2e0c1366de26bc1f91a4
Foto: Pinterest

Svaki čovek je sastavljen od atoma koji su nekada bili deo zvezde koja je eksplodirala, uključujući i atomski ugljenik, azot i kiseonik, kao neke od osnovnih životnih sastojaka.

Tokom milijardi godina ti sastojci se kondenzuju i formiraju gasovite oblake, nove zvezde i planete, što znači da su ti sastojci, a samim tim i izgledi za život rasuti širom vasione.

Najnovija otkrića takođe govore u prilog tezi da vanzemaljski život postoji – bilo u Sunčevom sistemu, bilo izvan njega.

Prema tome, osnovno pitanje više nije: “Ima li života izvan Zemlje?”, već: “Da li ćemo ga ikada naći?”

Evo šta sada znamo:

Tim naučnika je ove godine izneo procenu da je pre oko 4,5 milijardi godina najmanje jedna petina Marsa bila prekrivena okeanom, dubokim 140 metara. Samim tim, moguće je da su znaci oblika života koji su obitavali u tim vodama sakriveni na tlu Marsa.

395d950eed99020919ae1f47c25a31d0

Međutim, voda nije dovoljna. Bitno je i vreme. Istraživanje iz avgusta pokazalo je da je voda postojala na Marsu 200 miliona godina duže nego što se do tada pretpostavljalo. Štaviše, na Zemlji je život postojao u isto vreme kada je na Marsu postojalo jedno od poslednjih jezera.

f9d6e0ef8565e1fd050e456cd39dd867

U septembru je NASA objavila revolucionarnu vest da tečna voda i danas postoji na Marsu, mada u mnogo manjim količinama nego pre 4,5 milijardi godina. Ovo jedinstveno otkriće navodi na zaključak da se fosilizovani drevni oblici života na Marsu mogu objasniti živim organizmima na površini Crvene planete.

Asteroidi i komete su od ključnog značaja za nastanak života na Zemlji, smatraju naučnici. Kako se navodi u izveštaju iz avgusta, pre svega su udari kometa verovatno uzrokovali mešanje aminokoselina i formiranje komponenata života.

Na osnovu onoga što znamo o Sunčevom sistemu, može se zaključiti da postoje komete u drugim planetarnim sistemima koje u ovom trenutku rade to isto.

d5b19d959feeeeb17c77e351f2f26d2d

Jupiterov mali satelit Evropa ispresecan je smeđim arterijama za koje se pretpostavlja da pokazuju kuda je toplija, prljavija tečna voda u omotaču satelita procurila kroz njegov omotač. Evropa možda krije više vode nego Zemlja, što je i razlog zašto i Amerika i Evropa investiraju stotine miliona dolara u osmišljavanje budućih misija koje bi tragale za životom ispod njene površine.

loading...

Naučnici su ovog meseca potvrdili da Saturnov mesec Encelad sadrži ogroman okean ispod ledenog spoljnog omotača. Baš kao i u slučaju Evrope, Enceladov okean je savršeno mesto na kome bi, osim na Zemlji, mogao da postoji život.

Još uverljivije dokaze o životu na Enceladu izneli su naučnici u dva dokumenta objavljena ranije ove godine. Kako se navodi, postoje uverljivi nagoveštaji da hidrotermalni izvori – poput onih koji su iznedrili život na Zemlji – pokrivalju dno okeana i na Enceladu.

cf8a9512493d71c73254cd3d2c49d1b0

Osim onih na Evropi i Enceladu, veliki okeani ispod površine kopna možda postoje na najmanje desetak objekata u našem Sunčevom sistemu, sumnjaju planetarni naučnici. Otkrivanje života unutar bilo koga od njih problematično je zato što treba dopreti do vodenog omotača koji se nalazi stotinama kilometara ispod površine.

Osim Zemlje, najveći Saturnov mesec Titan jedino je nebesko telo u Sunčevom sistemu koje ima jezera na površini. Ta jezera su sastavljena od metana, a ne vode, pa samim tim ne mogu da rađaju život poput Zemlje. Međutim, grupa naučnika Univerziteta Kornel pokazala je ranije ove godine da bi žive ćelije zasnovane na metanu, bez kiseonika, mogle da postoje na Titanu.

Život možda može da nastane i buja samo na planetama sličnim Zemlji, što bi značilo da vanzemaljce možemo da detektujemo samo na planetama izvan Sunčevog sistema. U julu ove godine, naučnici su otkrili planetu sličnu Zemlji, udaljenu 1.400 svetlosnih godina. Njena veličina, rotacija, zvezda i starost obezbeđuju “izglede za nastanak života negde na njenoj površini… ukoliko svi neophodni sastojci i uslovi za život na toj planeti (postoje)”, rekao je jedan naučnik.

Naučnici su u oktobru otkrili nešto što ne mogu da objasne: neobično velike gromade materije koja kruži oko udaljene zvezde KIC 8462852. Iako je to malo verovatno, bizarna materija bi mogla da bude vrsta megastrukture koju su stvorili vanzemaljci, tzv. Dajsonova sfera. Naučnici programa SETI (potraga za vanzemaljskim oblicima života) sada pomoću radioteleskopskog niza “Alan” pokušavaju da utvrde da li postoji vanzemaljska ciivilizacija u zvezdanom sistemu 1.500 svetlosnih godina od Zemlje.

Čuvena Drejkova jednačina omogućava nam da procenima koliko bi vanzemaljskih civilizacija moglo da postoji u Mlečnom putu. Ona glasi: N=R*(fp)(ne)(fl)(fi)(fc)L, pri čemu su varijable definisane u nastavku teksta. Ova jednačina navodi na zaključak da u vasioni možda postoje hiljade, ako ne i milioni vanzemaljskih civilizacija.

  • R*: brzina nastanka zvezda u našoj galaksiji
  • fp: procenat zvezda koje imaju planete
  • ne: broj planeta sličnih Zemlji oko svake zvezde koja ima planete
  • fl: procenat planeta sličnih Zemlji u kojima se razvija život
  • fi: procenat planeta sa oblicima života koji razvijaju inteligentan život
  • fc: procenat inteligentnih vrsta koje stvaraju tehnologiju koju bi mogla da otkrije spoljna civilizacija poput naše. Jedan primer su radio-signali.
  • L: Prosečan broj godina tokom kojih napredne civilizacije emituju uhvatljive signale

 

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Business insider, Foto: Pinterest)

loading...

Related posts

Leave a Comment