NLO 

Signal iz svemira: Vanzemaljci nas kontaktirali?

54bff3c0475c9_alienmain1jan15-min
Foto: dailystar.co.uk

Radio-teleskop u Rusiji zabeležio je snažan signal iz svemira iz pravca zvezde HD164595, udaljene 95 svetlosnih godina od Zemlje.

Iako je teleskop RATAN-600 uhvatio signal još prošle godine, to je tek sad obelodanjeno i uzbudilo je naučnike.

“Niko ne tvrdi da je reč o vanzemaljskoj civilizaciji, ali to svakako treba istražiti”, kaže Pol Glister, autor portala Centauri Dreams, koji se bavi istraživanjem dubokog svemira.

Zvezda iz čijeg pravca je signal došao ima najmanje jednu planetu. Stručnjaci se ograđuju da je još rano spekulisati o značenju signala i izvoru odakle je došao, ali kažu da je dovoljno “izazovan” da naučnici koji rade na teleskopu RATAN-600 žele da stalno nadziru deo svemira otkuda je došao.

“Ako je reč o izotropskom svetlosnom snopu, mogla bi da ga pošalje samo civilizacija tipa Karadšev II”, navodi Glister.

Kardašev je skala tehnološkog razvoja civilizacije koju je predložio ruski astronom Nikolaj Karadšev, a tip II znači da može da upotrebljava energiju cele zvezde u čijoj se blizini nalazi.

Tip III, na primer, može da koristi energiju cele alaksije, a tip I samo energiju koja sa zvezde stiže na njihovu planetu.

“A ako se radi o uskom signalu fokusiranom na naš solarni sistem, onda je to tehnologija koja je dostupna civilizaciji tipa Kardašev I, bliskoj našim mogućnostima”, dodaje on.

Ovaj signal, zabeležen na frekvenciji od 11 gigaherca, biće jedna od tema na skorašnjem simpozijumu uglednih astronoma u meksičkoj Guadalahari.

Ali neki stručnjaci smatraju da se ne treba prerano radovati, jer postoji mogućnost da se radi o nekom obliku komunikacije između određenih satelita u Zemljinoj orbiti i “stanica” na površini.

loading...

Pogledajte NOVI video klip na temu: Misterije univerzuma  – Da li smo usamljeni?

V   I   D   E   O


“Svakako bih pratio o čemu je reč, ali ne bih celu priču preuveličavao jer se potencijalno radi o nečem što je vojnog porekla”, smatra Nik Santzef, astronom Univeriteta Teksasa.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment