Teorija o vanzemaljskim strukturama i dalje intrigantna

213407-43605
Foto: pics-about-space.com

Pre tri meseca objavljeno je otkriće neobičnih promena u vezi sa sjajem zvezde KIC 8462852. Ova zvezda spada u F-tip (sunčev sused na tzv. Glavnom nizu normalnih zvezda), a nalazi se u sazvežđu Labuda na udaljenosti od 1480 svetlosnih godina.

Neobične promene u vezi sa sjajem ove zvezde otkrili su “građani-naučnici” u okviru projekta “Lovci na planete”. Do otkrića su doveli podaci koje je sakupio svemirski teleskop Kepler, zadužen za posmatranje promena u vezi sa sjajem udaljenih zvijezda koje uzrokuje prolazak planeta ispred njih. Između 2009. i 2013. godine ustanovljeno je da je zvezda ponekad gubila i do 20 odsto svog sjaja. Štaviše, ove promene nisu sledile nikakav poznati obrazac.

To bi značilo da neki veliki objekat blokira svetlost, i to nasumično, što znači da ne može da bude u pitanju planeta, ili neki drugi usamljeni objekat koji orbitira jer bi oni generisali određeni obrazac zatamnjenja svetlosti. Reč je o nečemu što vremenom menja svoj oblik, zbog čega blokira različite nivoe svetlosti u nasumičnim intervalima. Prve ideje da se radi o vanzemaljskoj strukturi su odbačene. Došlo se do mišljenja da je u pitanju veliki oblak kometa, što su mnogi astronomi prihvatili kao realno objašnjenje.

U međuvremenu, astronom sa Državnog univerziteta Luizijane, Bredli Šefer, pretražio je arhive staklenih fotografskih ploča opservatorije Harvard. Ti podaci sežu do 1890. godine.

Analizirajući više od 1200 merenja sjaja u periodu između 1890.i 1989. godine, Šefer je uočio nepravilno slabljenje sjaja zvezde KIC8462852. On je izračunao da bi za ovakvo stogodišnje slabljenje svetlosti bilo potrebno 648.000 džinovskih kometa (svaka od oko 200 km prečnika, a takve oko Sunca nikada nisu opažene). One bi “organizovano” prelazile ispred zvezde, što je po svakoj osnovi nemoguće i do sada nigde viđeno. Ovim opažanjima Šefer je opovrgao kometnu teoriju. Zvezde F tipa ne pokazuju ovakvo menjanje sjaja, pogotovo ne u vremenskom intervalu od oko 100 godina.


VAŠ  REKLAMNI  PROSTOR
Kontaktirajte nas na: svettajniwordpress@gmail.com ili na broj 064/2624313


U isto vreme, on je ponovo vratio u igru mogućnost da izvor ove pojave možda ipak mogu biti vanzemaljske megastrukture neke napredne strane civilizacije koja ih vremenom polako gradi. Jedna stvar je sigurna, smatra Šefer: bizarne promene sjaja verovatno su prouzrokovane nekim fizičkim mehanizmom.

“U pitanju je mehanizam koji se ne pojavljuje kao izolovani događaj u prošlom veku, već proces koji je u toku i koji ima kontinuirane efekte.”

Poslednjih meseci, radio teleskopi u okviru dugogodišnjeg projekta SETI (Search for Extraterestrial Inteligence, odnosno potraga za vanzemljaskom inteligencijom), bili su usmereni ka ovoj neobičnoj zvezdi. Nisu utvrđeni nikakvi signali koji bi bili veštačkog porekla, barem na frekvencijama na kojima su traženi, što navodi na zaključak da, ako vanzemaljci žive u okruženju ove zvezde, oni su neobično tihi.

U svakom slučaju, zvezda KIC8462852 za sada predstavlja presedan koji se ne može objasniti na osnovu podataka kojima stručnjaci trenutno raspolažu. Nema sumnje da treba nastaviti posmaranje kako bi se došlo do odgovora u vezi sa time šta se dešava u okolini ove daleke zvezde.

loading...

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Klix)

loading...

Related posts

Leave a Comment