Jeziva priča o vraču koji je dokazao da Zombiji postoje

Foto: deviantart.com

Drugog maja 1962, posle iscrpljujuće, misteriozne groznice, Haićanin Klervius Narcis proglašen je mrtvim. Telo su identifikovale njegove dve sestre Mari-Kler i Anđelina i sutradan je sahranjen na malom groblju nedaleko od prašnjavog gradića Ester.

Osamnaest godina kasnije Anđelini je na seoskoj pijaci prišao muškarac praznog pogleda i otežanog hoda i predstavio se kao brat koga je sahranila 1962. godine. Objasnio joj je da ga je iz mrtvih vratio vrač, na čijoj plantaži šećera radi kao rob.

Lokalno stanovništvo, koje poput većine Haićana veruje u magičnu moć vudua, poverovalo je u priču, ali su zapadni naučnici bili skeptični.

Narcisova neverovatna priča podstakla je Vejda Dejvisa, profesora Univerziteta Harvard, da poseti džunglu Haitija, gde je upoznao Maksa Bovoara, budućeg kralja vračeva, poznatog kao “Vudu papa”.

Bovoar je upoznao profesora s “bokorom” (čarobnjakom), koji mu je dao recept za magični “zombi prašak”: sredstvo koje može da oživi mrtvog čoveka.

Dejvis je bio toliko uveren u čudotvorno dejstvo praha da je napisao kultnu knjigu “Zmija i duga”, po kojoj je reditelj Ves Krejven snimio istoimeni filmski hit.

Bovoar, koji je preminuo prošle subote, bio je predvodnik 6.000 haićanskih vračeva “houngana”. Oni mu pripisuju zasluge za sprečavanje američke invazije, ali i za spasavanje hiljada vudu sveštenika od razjarene rulje, koja ih je optužila za izbijanje epidemije kolere.

Pričalo se da je harizmatični vudu kralj svojevremeno bacio čini na američkog predsednika Bila Klintona prilikom slučajnog susreta 1975. godine koji je u svojim memoarima opisao taj susret.

Međutim, za milione ljubitelja horora, presudan je bio dan kada su Bovoar i njegova čerka Rejčel odveli Dejvisa vraču i uputili ga u tajnu vudu praha, koji je poslužio kao inspiracija za knjigu “Zmija i duga” i stvorio generaciju oduševljenih zaljubljenika u filmove o živim mrtvacima.

“‘Zmija i duga’ imao je ogroman uticaj na ostatak sveta i pokrenuo je raspravu o zombijima. Da nije bilo Maksa, Vejd nikada ne bi napisao tu knjigu i nikada ne bi usledila pomama za zombijima”, rekao je za MailOnline Donald Kosentino, profesor svetske umetnosti i kulture na Univerzitetu Kalifornije i Bovoarov prijatelj.

loading...

Da bi saznao istinu o Narcisovoj neobičnoj priči Dejvis je morao da vidi kako vudu sveštenik priprema mešavinu, poznatu u narodu kao “zombi prah”, koja navodno pretvara ljude u “bezumne robove”. Bovoar ga je upoznao sa tamnoputim vračem Marselom Pjerom, a on je Dejvisu dao recept za spravljanje misteriozne mešavine.

Dejvis, koji je bio etnobotaničar, saznao je da je ona napravljen od smrvljene lobanje mrtve bebe, tek ubijenih plavih guštera, mrtve žabe obmotane suvim morskom glistom i egzotične vrste vina “grašak koji izaziva svrab”. Najopasniji sastojak praha bila naduvana riba (tetraodontidae), čija jetra i reproduktivni organi sadrže tetrodotoksin, moćni nervni gas, hiljade puta smrtonosniji od cijanida.

Dejvis je poslao uzorak “zombi praha” univerzitetskom profesoru Leonu Rojzinu u Njujork, koji je obavio nekoliko brzih testova. On je prah naneo na obrijana leđa laboratorijskih miševa, koji su ubrzo pali u komu i pomerali su se samo uz “snažnu stimulaciju”.

Šest sati kasnije, prestali su da se pomeraju i izgledalo je kao da su mrtvi, ali im je srce blago otkucavalo, a laboratorijska oprema je ukazivala na prisustvo moždanih talasa.

Dejvis je bio uveren da je prah izazvao smrt i buđenje žrtava i pretvorio ih u zombije. Čak je tvrdio da se “začarani” ljudi poput Narcisa pretvaraju u “mentalne robove”, jer se njima lako može manipulisati. Govorio je da su u takvom stanju održavani redovnim dozama otrovne biljke nazvane datura stramonium, koja izaziva “amneziju, delirijum i podložnost uticajima”.

Dejvisova knjiga i teorija o zombi prašku izazvali su kontroverze i nikada nije nezavisno potvrđeno da on zaista deluje.

Vlada Haitija je potvrdila da je Bovoar preminuo u subotu u prestonici Port-o-Prensu posle bolesti, ali razlog nije poznat. Predsednik Mišel Marteji opisao je njegovu smrt kao “veliki gubitak za državu”.

(Izvor: Daily Mail)

loading...

Related posts

Leave a Comment