Paranormalne 

Bajke – nevina dela ili mračne priče?

Favim.com-dark-fairy-fairy-fairytale-forrest-528881-min
Foto: favim

Šta su bajke braće Grim? Nevine priče iz našeg detinjstva ili mračna dela o seksu, nasilju i kasapljenjima. BBC pokušava da pronađe odgovore.

Život “posle dvehiljadite” doneo je sa sobom nove tehnologije, globalnu povezanost (kao i otuđenost), novu estetiku, nove heroje i nove priče, ujedno bacivši u zapećak bajke uz koje su odrastale generacije.

Novi vek počeo je i da postavlja pitanja o tome da li su te bajke u paketu sa starim crtaćima, stripovima i dečjim filmovima “dobre za razvoj dece”.

BBC se zato osvrće na dela braće Grim i ističe da pojedini akademici tvrde da se iza tih nevinih naslova kriju mračne priče seksa i nasilja, priče o ubistvima, kasapljenjima, kanibalizmu, ubijanju dece, incestu…

“Teme bajki iz pera braće Grim su daleko od onoga što se danas smatra prihvatljivim i da su video igra sigurno bi bilo poziva za njihovu zabranu”, piše BBC.

Oni su pisali u potpuno drugačijem svetu, pre 200 godina, a objavili su više od 150 priča među kojima su večna dela – Crvenkapa, Pepeljuga, Ivica i Marica, Snežana.

“Bajke su obrađivane bezbroj puta, Dizni ih je ‘diznifikovao’, likovi braće Grim imaju glavne uloge i u stripovima, od zapadnih, preko japanskih mangi, do erotskih i izdanja za odrasle. Ipak, i u originalu su daleko od sladunjavog”, navodi BBC.

Profesorka germanskog folklora i mitologije na Harvardu Marija Tatar ističe da te bajke “prosto nisu politički korektne”.

“Pune su seksa i nasilja. U Snežani, maćeha traži pluća i jetru sedmogodišnje devojčice, koju kasnije lovac odvodi u šumu. To je zastrašujuće. Posle toga zla maćeha mora da pleše u užarenim čeličnim cipelama. U Pepeljuzi se pojavljuju posestre čije pete i prste odseku”, navodi profesorka.

Ona kaže da neki istoričari idu toliko daleko da ih nazivaju pornografijom starog doba.

loading...

“Ne mogu ni da nabrojim nove verzije Snežane. I to nisu samo produkcije nalik Diznijevoj, već verzije bajki za odrasle, koje izvlače perverznu seksualnost ovih priča”, navodi profesorka Tatar.

Ipak, bajke su priče o dobru i zlu, postoji jasna granica i jasne pouke, prevara i nepoštenje se kažnjavaju, iskrenost i trud su nagrađeni, obećanja moraju da se ispune i čuvajte se neznanaca, naročito u šumi.

Međutim, BBC navodi da nije to ono što čini ove bajke popularnim toliko dugo – lekcije iz morala nikada nisu bile zabavne, dok su krvave, uzbudljive priče druga stvar

“One nam daju priliku da razmišljamo o tome ‘šta bi bilo kad bi bilo’, kada bi se desilo najgore što možemo da zamislimo, ali nam daju i priliku da razmišljamo o tome da su ‘onda živeli srećno do kraja života’”, kaže profesorka sa Harvarda.

BBC ističe i da je jasno da deca vole “krvave delove”, za razliku od roditelja.

Tako je u jednoj anketi iz 2012. otkriveno da su mnogi roditelji “preskakali” pojedine bajke, a da su deca često u suzama čekala kraj Crvenkape. Iako nije nasilje u pitanju, razlog za preskakanje Pepeljuge je to što je ona loš uzor za devojčice 21. veka – jer je ceo dan posvećena kućnim poslovima.

Profesorka Tatar ističe i da su Diznijeva dela pre Drugog svetskog rata bila mnogo mračnija od modernijih verzija.

“Filmovi su puni lobanja, crnih gavrana, a Zla kraljica iz Snežane se iz lepotice pretvara u groznu vešticu. To je deo za odrasle, momenat suočavanja sa strahom od starenja. Diznij je uspeo da uhvati i prikaže sve što privlači i mlade i stare”, navodi Tatarova.

Luiza Denč, koja je postavila nekoliko izložbi koje se bave bajkama braće Grim, kaže da u njenim postavkama postoje delovi “samo za odrasle”, ali da priče nose važne poruke.

“Postoji jasna razlika između dobra i zla, toliko je jasna i potpuno je razumljiva za decu. Dobro uvek pobeđuje i to je veoma važno”, kaže ona.

Međutim, ona smatra da je tajna dugovečnosti ovih priča to što je mnogo toga prepušteno mašti.

“Likovi nisu razrađeni, ako vam neko čita priču, vaš um je taj koji slika sliku. To je deo magije”, navodi ona.

BBC ističe da je to magija bazirana na fantaziji i da je baš to ono što štiti i decu i same bajke.

“Iako neka deca vole mrak i horor, niko ne voli kada užas postane previše stvaran. A deca znaju da je ovo sve u mašti”, piše BBC i ističe da su braća Grim pomogla da pojedine video igre ne budu zabranjene u SAD.

Vrhovni sud SAD oborio je presudu nižeg suda o video igrama uz argument da su i “priče braće Grim zaista mračne, ali da ih niko nikada nije zabranio”.

Šta vi mislite?

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment