Đavolja Biblija: Najveća knjiga na svetu pisana rukom krije mračnu misteriju

profimedia-0022587989_1000x0
Foto: Profimedia

Prema legendi, najveću rukom pisanu knjigu na svetu, “Kodeks gigas”, napisao je jedan monah koji je prodao dušu đavolu kako bi uspeo da završi knjigu u roku od 12 sati.

Misteriozna knjiga je dobila naziv “Đavolja biblija” jer se na koricama krije živopisna slika samog satane – sa koju se veruje da je Lucifer sam naslikao, poput svojevrsnog potpisa.

Najstarija i najveća srednjevekovna knjiga na svetu debela je 22 centimetra i dugačka skoro pun metar. Budući da je teška 72 kilograma, potrebna su dva čoveka da bi je podigli – ali sve to je, prema predanju, napravio jedan monah iz sada uništenog češkog benediktinskog manastira u Podlažicu. I to sve u toku jedne noći.

Knjiga je toliko velika da je, prema proceni naučnika koji već godinama pokušavaju da razreše misteriju Đavolje biblije, bilo potrebno 160 životinjskih koža da bi se napravio pergament za nju.

Međutim, i pored silnih naučnih istraživanja, kako je tačno nastala ova knjiga ostaje misterija. Prema legendi, napravio ju je jedan monah u 13. veku. On je prekršio svoje monaške zavete, i zbog toga su ga osudili – trebalo je živog da ga zazidaju. Međutim, da bi izbegao strašnu kaznu, ponudio je da u roku od jedne noći napiše knjigu u kojoj će biti sadržano sve ljudsko znanje.

Kako se noć bližila kraju, monahu je postajalo sve jasnije da se latio nemogućeg zadatka. Tada se obratio đavolu za pomoć – ponudio mu je svoju dušu u zamenu za pomoć oko pisanja knjige. Lucifer je pristao, a kao svoj potpis ostavio je živopisan autoportret na stranicama ove knjige.

Naučnici se slažu da je apsolutno neizvodljivo da se ovoliko delo napravi u roku od jedne noći. Štaviše, potrebno je najmanje pet godina rada da bi se rukom napisala ovolika knjiga – tvrdi “Nacinalna geografija”. I to ne računajući ilustracije. Ali jedno je sigurno – Đavolju bibliju je definitivno napisao jedan čovek, kažu naučnici. To se vidi po načiu korišćenja mastila i po rukopisu.

– Autor je očigledno bio opsednut nečina da napravi takvo remek-delo. Da li se radilo o moći svetlosti ili tame, ostaje nepoznato – navodi se u jednom od mnogobrojnih izveštaja.

U ovoj knjizi se nalazi kompletna Vulgata, latinska Biblija, kao i pet drugih tekstova. Počinje sa Starim Zavetom a nastavlja se “Jevrejskim starinama”, delom Josifa Flavija, potom “Enciklopedijom etimologije” Isidora od Sevilje, pa zbirkom medicinskih dela Hipokrata, Teofila i drugih, konačno Novim Zavetom, i na kraju “Bohemijskom hronikom” Kozme od Praga.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

(Izvor: 24sata)

loading...

Related posts

Leave a Comment