Paranormalne 

Jezivo: Ispod antičkog hrama arheolozi naišli na neočekivano otkriće

4b79d0a97547055fc31de0796593f4b9
Foto: TVPeru Television Peruana

Peruanski arheolozi otkrili su ispod ruševina antičkog hrama starog 1200 godina tela šest žena za koje se veruje da su ubijene u okviru rituala. Hram je otkriven u mestu Huaka Santa Rosa u distriktu Pukala.

Veruje se da su žene ubijene u kostimima, a da su sveštenici koji su služili u tom hramu pili njihovu krv. Ovo je prvo ovakvo otkriće, ali tačni detalji tih rituala nisu poznati. Bili su poznati među Inkama, a tela su pronađena u hramu koji je bio deo Lambajeke kulture koja je poznata i kao Sikan kultura. Veruje se da je bila rasprostranjena severnom obalom Perua od 750. do 1375. godine.

Pretpostavlja se da su tada razmjenjivali ljude sa Ekvadorom, Kolumbijom i Čileom. Gradili su velike religijske gradove u kojima su dominirali hramovi. Svako telo je postavljeno u istom smeru i okruženo je artefaktima koji sugerišu da su iz perioda civilizacije koja je postojala pre Inka.

– Otkrili smo hram star 1200 godina u kojem su sveštenici žrtvovali žene svojim bogovima. Korišćen je za privatne ceremonije. Pronašli smo šest zakopanih žena na različitim mestima – rekao je arheolog Edgar Brakamonte.

Žene su imale oko 24 godine, a oko njih su se nalazile keramičke posude. Ističu kako je otkriće bitno jer pokazuje blisku vezu između Močika i kulture Lambajeka.

Civilizacija Moča nestala je između 500. i 900. godine, a civilizacija Lambajeka je formirana između 750. i 1375. godine. Pretpostavlja se da su imali komunikaciju, a žene koje su pronađene su verovatno bile robinje.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Blic)

loading...

Related posts

Leave a Comment