Neverovatna i zastrašujuća arheološka otkrića

scary_corridor-wallpaper-1366x768
Foto: wallpaperswide.com

Arheologija obično nije uzbudljiva koliko Indijana Džons i Lara Kroft tvrde da jeste. Arheolog se može baviti samo rimskom arhitekturom, ili keramičkim posudama iz srednjeg veka, što mu sa sigurnošću garantuje da nikada neće preći preko visećeg mosta ispod kog gladni krokodili škljocaju vilicama.

Uprkos tome, Indijana i Lara su ponekad u pravu. U ostatku teksta možete se upoznati sa pet arheoloških otkrića koja su ravna holivudskoj mašti.

Moa sa planine Oven

Arheolozima je dobro poznato da su uslovi koji vladaju u pećinama idealni za očuvanje organskog materijala. U to su se još jednom uverili kada su pre nekoliko decenija otkrili čudovišnu nogu životinje u pećinskom sistemu planine Oven na Novom Zelandu. Ova noga je jedan od najbolje očuvanih ostataka moe – ptice slične noju koja je istrebljena u XV veku. Moe su mogle da narastu u visinu do fantastičnih 3,6 metara i teže do 250 kg.

Ostaci-moe-sa-planine-Oven-stariji-su-od-3000-godina-660x453
Foto: Pin it

Eci

Mora se priznati da Eci izgleda fantastično ako se uzme u obzir da je star oko 3300 godina. Eci je otkriven 1991. godine, kada su njegovo zamrznuto telo primetili turisti na padinama Alpa. Ispitijući neprocenjive ostatke ovog čoveka s početka bakarnog doba, naučnici su utvrdili da je preminuo pošto je pretučen i pogođen strelom. Ecijev poslednji obrok sastojao se od mesa kozoroga i hleba, patio je od raznih bolesti, a toliko je dobro očuvan da su na njegovoj koži uočene mnoge tetovaže.

U-trenutku-smrti-Eci-je-imao-45-godina-660x436
Foto: Pin it

Veštački deformisane lobanje

Ljubitelji vanzemaljaca obožavaju ova arheološka otkrića iako u njima nema ničeg paranormalnog. Izduživanje lobanje, koje se obično obavljalo od rođenja deteta do starosti od šest meseci, primećeno je u mnogim kulturama i različitim delovima sveta. Od Huna, preko Maja i Inka, do severnoameričkih urođenika, deci su deformisane lobanje iz kulturoloških razloga. Na ostrvima arhipelaga Vanuatu, na primer, veruje se da je osoba sa izduženom lobanjom inteligentnija, uzvišenijeg statusa i bliža spiritualnom svetu.

Dva-od-mnogobrojnih-otkrića-veštački-deformisanih-lobanja-660x483
Foto: Pin it

Čovek iz Tolunda

Arheologija čuva ostatke preko 500 ljudi iz gvozdenog doba koji su pronađeni u močvarama Danske, Holandije, Britanije i Irske. Čovek iz Tolunda najpoznatiji je član ove nesrećne družine. Po jednoj hipotezi na smrt u vresištima osuđivani su kriminalci, ali na osnovu položaja tela čoveka iz Tolunda veruje se da je u njegovom slučaju ipak reč o ritualnom žrtvovanju.

loading...

U sloj mulja, koji mu je očuvao čak i bradu, čovek iz Tolunda poneo je i dokaz o svojoj smrti – konopac kojim je zadavljen. Muzej Silkeborg u Danskoj čuva originalnu glavu ovog čoveka, ali ne i njegovo telo. Kada je 1950. godine došlo do otkrića čoveka iz Tolunda konzervacija celog tela bila je komplikovana, tako da je ono zamenjeno replikom.

U-okolini-čoveka-iz-Tolunda-pronađeno-je-još-ostataka-ljudi-660x387
Foto: Pin it

Deca Ljuljailjakoa

Na granici Čilea sa Argentinom nalazi se vulkan Ljuljailjako, svedok surovog rituala kapakoča, koji se nekada obavljao u civilizaciji Inka. U vreme važnih događaja, izaslanici vladara dovodili su decu starosti od 4 do 16 godina u glavni grad Kusko, gde su provodila poslednje dane života. Posle ovog ceremonijalnog perioda, da bi se umilostivili bogovi, ona su žrtvovana stotinama kilometara daleko od grada.

Zahvaljujući hladnoći i velikoj nadmorskoj visini Ljuljailjakoa, arheolozi su 1999. godine otkrili neverovatno očuvane ostatke dve devojčice i dečaka, koji su izgubili život u obredu kapakoča pre oko 500 godina. Analize su pokazale da su deca bila pod čestim dejstvom alkohola i lišća koke, kao i da je u telo jednog od njih posle smrti udarila munja.

Devojčica-sa-Ljuljailjakoa-u-koju-je-udarila-munja-660x436
Foto: Pin it

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: City Magazine)

loading...

Related posts

Leave a Comment