Paranormalne 

Urbane japanske legende

Ove zastrašujuće japanske urbane legende će vas sigurno prepasti.

1. Teke Teke

Ime je nastalo po zvuku koji laktovi stvorenja stvaraju prilikom kretanja. Prema staroj priči, mlada učenica pala je pod voz metroa koji ju je presekao na pola.

Njeh duh se vuče okolo noseći testeru ili kosu i naleće na žrtve koje nisu dovoljno brze da ga izbegnu. Ubije ih sečući ih na pola da ne bi bio samo on takav.

2. Lutka Okiku

Lutka koju je zaposeo duh deteta decenijama intrigira Japance. Po legendi, lutka duga 40 centimetara obučena je u kimono sa sitnim svetlucavim očima i kosom koja raste. Nazvana je prema prethodnoj vlasnici.

Od 1938. lutka se nalazi u hramu Manendži u gradu Ivamizava, a prema tvrdnji iz tog hrama, kosa koja je prvo bila kratka narasla je na 25 centimetara dužine do lutkinih kolena i nastavlja da raste iako je s vremena na vreme šišaju.

Kaže se da je lutku 1918. kupio 17-godišnji Eikiči Suzuki za svoju 2-godišnju sestru Okiku prilikom posete Saporu. Devojčica je volela lutku i igrala se njome, ali je naredne godine iznenada umrla od prehlade.

Porodica je lutku položila na kućni oltar i molila joj se svaki dan, da bi zapazila da je posle nekog vremena kosa lutke počela da raste, To je za njih bio znak da se neupokojeni duh nastanio u lutki. Porodica Suzuki se 1838. preselila na Sahalin i predala lutku hramu Manendži.

3. Aka Manto

Toaleti japanskih škola su po ovoj legendi zaposednuti nečim veoma čudnim.

Prema podacima sa Vikipedije, radi se o duhu koji pohodi poslednji toalet u redu i dok sedite na šolji pita vas da li želite crveni ili plavi toalet papir. Ako kažete crveni, seći će vas sve dok vaša odeća ne postane crvena, a ako kažete plavi zadaviće vas da vam lice poplavi.

Svaki pokušaj da nadmudrite Aka Mantoa traženjem neke druge boje za posledicu ima to da vas odvuče u podzemni svet. Izgleda je jedini pravi način da se spasete da kažete “Nikakav papir” i ostaviće vas na miru.

loading...

4. Hitobašira

Poznato i kao ljudski stub, radi se o obliku prinošenja ljudske žrtve koji je ranije praktikovan u Japanu. Ljudska žrtva je zakopavana živa ispod ili unutar velikih građevina poput brana, mostova i zamkova, kako ih ne bi srušile prirodne nepogode ili neprijatelji. Verovalo se da duhovi zakopanih postaju zaštitnici građevine koji teraju zle duhove.

Poznati slučaj hitobašire odnosi se na zamak Macue u prefekturi Šimane. Građen je tokom 17. veka, ali je tokom gradnje palo nekoliko zidova, pa je odlučeno da se struktura ojača ljudskom žrtvom.

U to vreme je u gradu održavan festival Bon, pa je dvorska garda sišla tu, uhvatila najlepšu plesačicu koju su potom ubili i ugradili joj leš u zidove. Gradnja je nastavljena bez problema, ali se, otkad je zamak izgrađen, svaki put kada bi mlada devojka zaigrala na ulicama Macuea,dešavalo da se ceo zamak zaljulja. Zbog toga je zabranjen ples na ulicama grada.

5. Tominov pakao

Ova poznata japanska priča je o pesmi “Tominov pakao” koja govori o Tominu koji je umro i upao u pakao. Prema legendi, treba da je čitate samo u sebi, ako je pročitate naglas, umrećete.

“Tominov pakao” je napisao Jamota Inuhiko u knjizi naziva “Srce je poput kotrljajućeg kamena” i uvrštena je 27. kolekciju pesama Saizo Jaso 1919. Nije jasno kada je počela priča oko nje, ali stoji upozorenje “Ako naglas pročitate ovu pesmu, tragične stvari će se dogoditi”.

6. Gozu (Kravlja glava)

Japanska urbana legenda o priči nazvanoj “Kravlja glava”. Ta priča je navodno toliko ukleta da svako ko je ispriča, čita o njoj ili je čuje, na kraju umire. Oni koji se susretnu sa pričom, tresu se od straha danima sve dok ne umru od straha.

Prema legendi, nastavnik je poveo učenike na ekskurziju i tokom voženje autobusom rešio da im ispriča priču o “Kravljoj glavi”. Učenici uskoro počinju da zapomažu da stane, ali on ne može.

Policija pronalazi autobus u jaruzi, sa penom koja učenicima u stanju transa izlazi iz usta. Uspeju da ih osveste, ali se ovi potom ne sećaju ničega, uključujući i priču.

7. Kušisake Ona

Prema legendi, Kušisake Ona ili žena sa prerezanim ustima je visoka žena koja noću hoda sama noseći hiruršku masku, što je uobičajeno za Japance da nose kako bi se zaštitili od prehlada i bolesti. Ali, ona pod maskom nešto krije.

Ova žena će vas zaustaviti (pre svega decu koja su joj većinom žrtve) i pitati “Jesam li lepa?” Ako odgovorite “Ne”, izvući će makazice i odsćei vam glavu, a ako kažete “Da”, ukloniće masku i pokazati usta razrezana od uveta do uveta i pitati ponovo “A sada?”

Ako odgovorite “Ne”, iseći će vas na pola, a ako kažete “Da” raseći će vam usta kao kod nje. Nemoguće joj je pobeći, pošto će se opet pojaviti pred vama. Izvor ove urbane legende je navodni policijski izveštaj iz 70-ih godina prošlog veka o ženi koju je, dok je jurila za decom, udario auto i policija je pronašla mrtvu sa ustima razrezanim od uveta do uveta.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment