Političke misterije 

Državna tajna: Ovo su zatvoreni gradovi Rusije

U Ruskoj Federaciji danas postoji oko 45 zatvorenih gradova. Spolja i iznutra strogo ih čuva vojska, poseta je moguća samo uz specijalnu dozvolu. Stanovnici se bave uglavnom naučnim radom vezanim za neku opasnu ili bezbednosno osetljivu tehnologiju.

U Ruskoj Federaciji danas postoji 45 zatvorenih gradova u kojima živi, radi, obrazuje se i podiže decu više od 1.300.000 ljudi.

Ovi gradovi nisu postojali na geografskim kartama u vreme Sovjetskog Saveza. Spolja i iznutra strogo ih čuva vojska. Doći u neki od njih u goste moguće je samo uz specijalnu dozvolu. Stanovnici se bavenaučnim ili proizvodnim radom vezanim za neku opasnu ili bezbednosno osetljivu tehnologiju.

Predstavljamo šest takvih naselja:
Wikipedia/Vadim tLS Andrianov, Sibir

Foto: Wikipedia/Vadim tLS Andrianov, Sibir

1. Mirni

Razlog posebnog statusa: Grad je administrativni i stambeni centar kosmodroma „Pleseck“

Grad Mirni se nalazi na mestu gde je u vreme carske Rusije prolazio takozvani „carev put“ ka Belom moru. Prema legendi, Mihailo Lomonosov, osnivač slavnog moskovskog univerziteta, upravo je tim putem 1730. godine išao u Moskvu, prateći kola sa tovarom.

Doduše, nema nikakvog obeležja, svi glavni spomenici Mirnog vezani su za osvajanje kosmosa. Prvi državni kosmodrom „Pleseck“ dugo je bio svetski lider po broju lansiranja kosmičkih brodova. Ponosni grad na svom grbu ima kosmički brod i polarnu svetlost, koja govori o njegovom položaju na dalekom Severu.

Mirni je pun monumenata i obeliska. U čast lansiranja prvog sovjetskog navigacionog kosmičkog broda podignut je obelisk „Kosmos-1000“, a 1989. ušao je u orbitu satelit „Kosmos-2000“, pa je i taj događaj obeležen spomenikom, koji je zbog sličnosti sa popularnim oblikom stanovnika drugih planeta nazvan „vanzemaljac“.
Wikipedia, Mirni

Foto: Wikipedia, Mirni

2. Sarov

loading...

Razlog posebnog statusa: Na teritoriji grada se nalazi Ruski federalni nuklearni centar — Sveruski naučno-istraživački institut za eksperimentalnu fiziku i proizvodnju atomskih bombi.

Sarov je neobičan grad. Sa jedne strane, u njemu se prave atomske bombe, a sa druge je poznat po pravoslavnoj svetinji — Sarovskom manastiru. U ovom manastiru, u kome je tipik posebno strog, 1778. godine iskušenik je postao slavni prepodobni Serafim Sarovski. Oba obeležja grada predstavljena su i na njegovom neobičnom grbu.

Ispod Sarovskog manastira postoji pravi podzemni grad u koji su se otšelnici povlačili u potrazi za mirom i tišinom. Kažu da je nekada u podzemlju postojalo i jezero kojim je moglo da se plovi čamcem.

U Nuklearnom centru postoji Muzej atomskog oružja, jedini te vrste na svetu. Njegov glavni eksponat je čuvena „Car bomba“. Detonacija ove termonuklearne naprave 1961. na arktičkom arhipelagu Nova zemlja bila je najveća eksplozija u istoriji (10 puta veća od ukupne snage svih eksplozivnih sredstava upotrebljenih tokom Drugog svetskog rata u celom svetu) i jedan od ključnih događaja Hladnog rata. Naravno, većina eksponata u muzeju su kopije.

U Nuklearnom centru u Sarovu danas radi više od 18 hiljada stručnjaka: fizičara i matematičara, inženjera i programera, koji se bave održavanjem nuklearnog arsenala Rusije i njegovom bezbednošću.

3. Ozersk

Razlog posebnog statusa: Na teritoriji grada se nalazi Federalno državno unitarno preduzeće „Proizvodna organizacija Majak“, gde se proizvode radioaktivni izotopi i prerađuje upotrebljeno nuklearno gorivo

Preduzeće „Majak“ je odigralo ključnu ulogu u prvim fazama sovjetskog nuklearnog programa 1940-ih. Stručnjaci iz prve garniture radnika „Kombinata br. 817“ (tako se ranije zvao „Majak“) podvrgavani su najstrožoj selekciji. Po dolasku na tajni objekat tokom nekoliko godina nije im dozvoljavano čak ni da se dopisuju sa bližnjima.

Neobični grb ovog grada sadrži stilizovani prikaz nuklearnog reaktora iz koga isijava energija, predstavljena gušterom (simbolom Urala) sa ognjenim repom.

loading...

Život u zatvorenom gradu stanovnici Ozerska danas ne shvataju kao ograničenje, nego kao privilegiju. Zato se u njihovom odnosu prema došljacima može primetiti izvesna doza snishodljivosti.

Moderni „Majak“ reciklira upotrebljeno nuklearno gorivo iz Rusije i mnogih drugih zemalja i proizvodi veliki broj retkih i važnih radioaktivnih izotopa koje preko 40 zemalja sveta kupuje za medicinske potrebe.

Gorivo koje je 2010. odvezeno iz Nuklearnog instituta u Vinči kod Beograda otišlo je na preradu upravo u „Majak“.
Wikipedia/Sergey Nemanov, Ozersk

Foto: Wikipedia/Sergey Nemanov, Ozersk
Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |
loading...

Related posts

Leave a Comment