Političke misterije 

Globalne igre: Ko ubija naučnike?

Serial-Killer-min
Foto: jonathanmckeewrites.com

Pogubljenje naučnika optuženog za izdavanje tajni Americi nova je misterija u nizu atentata i sabotaža oko iranskog nuklearnog programa.

Od svih misterija oko iranskog nuklearnog programa, prepunih atentata i sabotaža, možda je najnejasnija sudbina Šahrama Amirija, naučnika koji je radio za iransku Organizaciju za atomsku energiju.

Amiri je, kako je prema izveštaju AFP-a saopštio portparol iranskog pravosuđa, “obešen zbog toga što je najstrože državne tajne otkrivaju neprijatelju”, SAD.

S obzirom na odnose Teherana i Vašingtona, slabo šta bi u tome privlačilo pažnju da Amiri nije slovio za kidnapovanog, zatim prebega, te heroja, koji se naoko svojevoljno vratio u domovinu, premda teško da nije bio svestan koliko bi lako, što se i desilo, mogao biti preimenovan u izdajnika i poslat na gubilište.

Tajna Amirijevih poslednjih sedam godina života poslužila je i predizbornim prepucavanjima u Americi, jer se Hilari Klinton našla pod optužbom da je u državnoj prepisci preko privatnog e-mail naloga, čiji je deo obelodanjen prošle godine zbog izbijanja skandala oko tog kršenja bezbednosnog i drugog protokola, spominjan i Amiri, čime je, navodno, izazvana njegova smrt.

Od Meke do Amerike

Amirijevo ime se prvi put pročulo 2009. godine. Tada je otišao na hadžiluk u Meku. Umesto da se kući vrati duše bliže Bogu, nestao je i pojavio se u Americi. Kako je zaista tamo završio, malo ko je znao, a sada je i taj spisak kraći za jedno ime.

Isprva je u video-snimku, kao što je optuživala i njegova zemlja, tvrdio da su ga oteli CIA i Saudijci i drogiranog ga prebacili u Ameriku, gde je nekako izmakao čuvarima i sad se skriva. Zatim je isplivao još jedan snimak na kojem priča kako živi slobodno u Arizoni.

Time se saglasio sa zvaničnicima svog “domaćina”, koji su, podseća Rojters, kasnije izjavljivali da je Vašington primio korisne informacije od Amirija, te da je on u svakom trenutku mogao da ide kuda god je poželeo.

Tu slobodu je nakon godinu dana u SAD, Amiri naprasno odlučio da iskoristi tako što će se vratiti u Iran.

loading...

U Vašingtonu su to objašnjavali time da je možda bio pod pritiskom zbog porodice, koja je sve vreme bila u Iranu. Amiri je i to negirao.

U Iranu je dočekan kao junak, ali je uskoro uhapšen i osuđen na zatvor zbog izdaje. Pre nekoliko dana, međutim, njegova porodica je za BBC izjavila da im je isporučeno njegovo telo s tragovima konopca oko vrata.

Za tu iznenadnu egzekuciju američki senator i član Republikanske stranke Tom Koton je u intervjuu za CBS optužio Klintonovu, kandidatkinju demokrata za Belu kuću.

Prema tom tumačenju, da ona – u to vreme državni sekretar – i njeni saradnici nisu neoprezno govorili o Amiriju u mejlovima preko njenog privatnog naloga, ne bi Iranci nepobitno uvideli da ih je Amiri izdao i potom ga pogubili.

 

Doduše, prvi deo elektronskih poruka sa naloga Klintonove procurio je u javnost još pre oko godinu dana, dok je ostatak  – ne računajući onih 30.000 koji su navodno uništeni – zvanično objavljen početkom ove godine.

U dva mejla koje je Klintonova primila, Amirijevo ime se ne navodi, ali je iz konteksta očigledno da je o njemu reč. On se oslovljava kao “prijatelj”, koji  nije zadovoljan “pripremama” za svoj “odlazak”.

Iz toga bi se dalo zaključiti da je odluka o njegovom povratku u Iran već bila doneta, iz razloga koji su i dalje mutni. Nekoliko sati nakon prvog mejla u mkome se aludira na njega, Amiri je ušao u pakistansku ambasadu u Vašingtonu, pristupio odeljenju gde je Iran, u nedostatku formalnih diplomatskih odnosa sa SAD, imao svoje predstavništvo i zatražio da ode kući.

Usluge vredne više miliona dolara

Nakon što je tamo dopao rešetaka, i američki mediji su počeli da navode kako je sarađivao sa američkim službama, premda se ne zna da li je imao podatke vredne milione dolara, koliko se povremeno spekulisalo da je dobio za svoje usluge. Nagađalo se i da je Amiri bio dvostruki agent namerno podmetnut neprijatelju.

U to vreme besneo je tajni rat oko iranskog nuklearnog programa. Navodno su 2006. godine SAD pokrenule operaciju “Olimpijske igre” čiji je cilj bio sabotaža nuklearnih kapaciteta Teherana.

U toj operaciji je, kako se veruje, u kompjutere iranskih nuklearnih postrojenja 2009. godine ubačen virus “Staksnet” koji ih je oštetio i udaljio od eventualne proizvodnje atomske bombe.

Između 2007. i 2012. godine petoro iranskih naučnika uključenih u nuklearni program je stradalo u atentatima, dok je šesti preživeo napad i postao šef nacionalne Agencije za atomsku energiju.


Pogledajte NOVI video klip na temu: Najbrutalnije Civilizacije u Istoriji Planete 


Ti atentati su najčešće pripisivani tajnoj službi Izraela, čiji su predstavnici u raznim prilikama neformalno stavljali do znanja da jesu umešani u te akcije, kao i u niz eksplozija koje su razarale mesto nadomak Teherana gde su se odvijale probe atomskih projektila.

Sporazum između Irana i SAD i pet svetskih sila o nuklearnom programu potpisan je pre godinu dana. Amiriju to nije pomoglo.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni 

loading...

Related posts

Leave a Comment