Političke misterije 

Nuklearna testiranja – Razarajuće posledice po planetu!

nuclear_reactor_by_goran_d-min

Nuklearna testiranja koja je američka mornarica sredinom prošlog veka vršila na atolu Bikini, završila su se nepopravljivim posledicama, a američka Nacionalna bezbednosna agencija objavila je nove snimke nuklearnih testiranja iz svoje arhive.

Američka Nacionalna bezbednosna agencija objavila je snimke koje su zabeležili nadzorni avioni, u trenucima pre aktiviranja bombe, prilikom nuklearnih testiranja na atolu Bikini.

Snimak prikazuje mnogo uništenih ratnih brodova koji tonu u okean, a operacija je nazvana “Crossroads”.

Testiranja na atolu koja je u periodu od 1946. do 1958. godine izvela američka mornarica, sastojala su se od brojnih nuklearnih eksperimenata zbog kojih je to područje i danas nenaseljeno, a novi snimci pokazuju koliko bile snažne posledice aktiviranja nuklearnih bombi.

U jednom od svojih eksperimenata, mornarica je htela da otkrije kako će nuklearna eksplozija uticati na 95 ratnih brodova usidrenih oko lagune u kojoj se vršilo testiranje.

Iako su očekivali mnogo manju štetu, krajnji rezultat je bio mnogo gori nego što su uopšte mogli i zamisliti.

Prva bomba, kodnog imena “Able”, slična je onoj korišćenoj u japanskom Nagasakiju, a uništila je tek nekolicinu manjih brodova. Ali druga bomba, kodnog imena “Baker”, u mnogo je većoj meri šokirala svojim posledicama.

Bačena 25. jula 1946, bomba “Baker” izazvala je ogromnu količinu vode i pokrenula snažni talas koji je u potpunosti uništio celu flotu, ali još veći šok bila je radijacija.

Posada koja je poslata kako bi dekontaminirala brodove, uskoro se našla u krizi jer su i sami postali izloženi radijaciji koju je bilo nemoguće sanirati.

Na brodovima je u svrhu testiranja bilo smešteno i 200 svinja, a zbog posledica radijacije, sve su umrle u roku od mesec dana.

loading...

Dugotrajne posljedice eksperimenta i njegovog uticaja na prirodu nisu bile očekivane, a svi brodovi korišćeni u ovom testu bili su namerno potopljeni jer je postojala prevelika opasnost za njihovo dalje korišćenje na bilo koji način.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Dnevnik)

loading...

Related posts

Leave a Comment