Foto: Wikipedia, Lenjingrad tokom opsadePolitičke misterije 

Ovo je priča o herojima prvog “trezora sudnjeg dana”

Tokom opsade Lenjingrada u Drugom svetskom ratu, grupa ruskih botaničara skrivena u tajnom trezoru, odlučila je da će pre umreti od gladi nego pojesti najveću svetsku kolekciju semena koje se čuvalo za post-apokaliptični svet.

U septembru 1941. godine, snage nacističke Nemačke otpočele su opsadu Lenjingrada (današnji Sankt Peterburg) i sve rute kojima je hrana ulazila u grad bile su presečene.

Kako su Nemci nadirali u grad, naučnici i radnici Instituta za biljnu industriju, zabarikadirali su se unutar tajnog trezora s namerom ne da spasu svoj život, već budućnost čovečanstva.

Njihov zadatak je bio da sačuvaju najveću svetsku kolekciju biljnog semena, kako od Nemaca, tako i od izgladnelog gradskog stanovništva.

Opsada je trajala 900 dana i ni jedan od ovih hrabrih ljudi nije dotakao seme koje su čuvali, već su jedan po jedan polako umirali od gladi.

Ironijom sudbine, Nikolaj Vavilov, čovek koji je sakupio seme za post-apokaliptični trezor, i sam je preminuo od gladi u Staljinovom gulagu nekoliko godina kasnije.

Vavilov je proputovao pet kontinenata proučavajući ekosisteme, nazvavši svoje putovanje “misijom za celo čovečanstvo”. Čak i dok je Rusija  prolazila kroz revoluciju, anarhiju i glad, Vavilov nikada nije stao sa radom. Sanjao je da će jednog dana kreirati super-biljku koja će pomoći da se zauvek stane na put gladi.

Wikipedia, Nikolaj Vavilov sa članovima Instituta za biljnu industriju
Foto: Wikipedia, Nikolaj Vavilov sa članovima Instituta za biljnu industriju

Nažalost, zbog svojih teorija Vavilov je postao protivnik Staljinovog omiljenog naučnika – Ukrajinca Trofima Lisenka, čije su pseudo teorije 1948. godine zabranjene.

Kada je Staljinova kolektivizacija farmi dovela do gladi u SSSR-u, kao “žrtveni jarac” poslužio je Vavilov.

Wikipedia, Lenjingrad tokom opsade
Foto: Wikipedia, Lenjingrad tokom opsade

Iako je preminuo u gulagu, njegovu zaostavštinu su očuvali naučnici instituta koji su u trezoru do smrti čuvali 370.000 vrsta semena.

loading...

INFO! Danas u 17:00h očekujte NOVI video klip na našem YouTube kanalu Svet tajni.


Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:@Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+Svet tajni |
(Newsweek.rs)
loading...

Related posts

Leave a Comment