Vaša priča 

Čovek koji je 8 godina doživljavao „deža vi“

Ρ

U časopisu „Journal of Medical Case reports“ 2014. godine zabeležen je neverovatan medicinski slučaj: 23-godišnji muškarac se žalio na konstantan „deža vi“.

Kada su ga lekari videli 2010. godine, student britanskog koledža je već imao konstantan osećaj da je već video i doživeo sve unazad tri godine.

Isprva su mnoga od ovih iskustava trajala samo pet minuta, ali su vremenom postajala sve duža i intenzivnija.

Na primer, ispričao je doktorima da je jednom, kad je otišao na odmor na mesto gde je već bio, imao je užasan osećaj da je zarobljen u vremenskoj kapsuli.

Na kraju, tvrdio je da je dok je gledao TV, slušao radio i čitao novine i magazine imao osećaj da je već naišao na te informacije, piše Curiosity.

Naučnici znaju da određeni neurološki uslovi poput demencije i epilepsije mogu da izazovu ponovni deža vi, ali je ovaj čovek imao zdrav i jak organizam, osim nekoliko slučajeva anksioznosti. Njegova anksioznost je povezana sa germofobijom (strahom od bacila) zbog koje je stalno prao ruke i tuširao se dva do tri puta dnevno. Doktori smatraju da je upravo ovo krivac za deža vi.

Ukoliko je to tačno, ovo je prvi slušaj konstantnog deža vija izazvanog anskioznošću.

Pošto u izveštaju nije navedeno njegovo ime, za sada možemo samo da nagađamo da je pronašao olakšanje i da se rešio deža vija do danas.

Nekoliko činjenica o ovom fenomenu:

loading...
  • Približno dve trećine populacije je iskusilo deža vi makar jednom.
  • Još uvek se ne zna kako i zašto se deža vi dešava, ali se smatra da je u pitanju pojava koja nastaje unutar temporalnog režnja.
  • Deža vi može da bude posledica spontanog pucanja neurona ili kašnjenja u transmisiji neurona.
  • Neki teoretičari imaju hipotezi da deža vi nastaje kada mozak prepozna nekoliko poznatih elemenata u novom okruženju.
  • Interesantno je da ljudi ne iskuse deža vi najmanje do 8, 9 godine.
  • Pacijenti koji stalno doživljavaju deža vi imaju tendenciju ka oštećenju mozga u temporalnom režnju.

Zašto doživljavamo ‘deža vi’?

Deža vi” (fr.  “već viđeno”) ili promnezija (grč. “predsećanje”) predstavlja snažan utisak da je osoba već videla nešto što zapravo vidi prvi put. Sigmund Frojd je smatrao da novi utisak podseća na neki raniji, zaboravljeni, odnosno potisnuti doživljaj. Parapsiholozi smatraju da je to iskustvo koje vodi poreklo iz prošlog života, dok će većina naučnika samo slegnuti ramenima kad se nađe pred ovim pitanjem.

Međutim, postoje naučnici koji se nalaze na istoj strani kada je u pitanju hipoteza da se “deža vi” oslanja na emocionalne rekacije koje se javljaju kao odgovori na slične događaje. Drugi, pak smatraju da je u pitanju vremenska razlika, odnosno jaz između trenutka doživljavanja, proživljavanja i pamćenja.

Kris Mulin, britanski profesor koji se bavi izučavanjem pamćenja, smatra da “deža vi” nastaje kao posledica mešanja, odnosno zbrke u pamćenju.

Druga hipoteza uključuje drugu moždanu grešku; ovaj put, problem je u našem sećanju, kaže En Kliri, profesorka kognitivne psihologije na Državnom univerzitetu u Koloradu. Nešto u novoj situaciji aktivira sećanje sličnog iskustva iz prošlosti, ali naš mozak ne uspeva da ga se seti.

Upravo nas činjenica da ne postoji jedinstveno objašnjenje ovog psihološkog fenomena podseća koliko još treba da učimo o sopstvenoj vrsti…

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment