Vaša priča 

Nerešena misterija: Pronađen mrtav s porukom “Gotovo je”

Misterija tela pronađenog na obalama Australije i danas golica maštu mnogih. Njegov identitet nikada nije otkriven, a jedini dokaz nije dešifrovan.

Čovek s fotografije jedan od najpoznatijih ljudi u istoriji Australije. Jedini razlog tome je što zapravo niko ne zna ko je on bio ili kako je i zašto umro.

U decembru 1948. godine slučajni su prolaznici u 6:30 sati ujutro na plaži Somerton pronašli telo čoveka naslonjenog na zid. Nije pokazivao nikakve znake života, a kada se policija pojavila na licu mesta, shvatili su da uz sebe nema baš nijedan identifikacioni dokument, piše Io9.com.

Na njegovoj odeći nije bilo čak ni etiketa, a kasnije je utvrđeno da je svaki odevni predmet proizveden u SAD-u. Kraj desne strane kragne stajala je napola popušena cigareta.

U njegovim džepovima bilo je nekoliko sasvim običnih stvari: neiskorišćena karta za voz do Henli Biča, iskorišćena autobuska karta iz gradića blizu Adelejda, aluminijumski češalj, poluprazna kutija žvakaćih guma, cigarete i šibice.

Detaljnijom istragom utvrđeno je da je čovek imao tajni džep u pantalonama. U njemu je bio komad papira iscepan s poslednje stranice knjige persijske poezije The Rubaiyat of Omar Khayyam. Na komadu papira olovkom su bile ispisane dve reči: Tamam Shud.

Okončano je.

Bio je to najvažniji i zapravo jedini dokaz u slučaju. Policija se stoga bacila na potragu za knjigom iz koje je papir iscepan.

Nekoliko dana kasnije javio se čovek koji je ujutro na dan ubistva na zadnjem sedištu automobila našao knjigu. Tokom noći je, naime, sasvim slučajno ostavio blago spušten prozor i neko ju je ubacio unutra.

I da, dobro ste pogodili – iz knjige je iscepan deo poslednje stranice. Osim toga, u njoj je pronađen ipapirić sa šifrom ispisanom običnom olovkom. Od pet redaka naizgled nasumično ispisanih slova jedan je bio precrtan, a tu je bio i broj telefona kojeg nije bilo u telefonskom imeniku.

loading...

Nepoznati broj telefona i medicinska sestra

Policija je uspela da utvrdi da se radi o broju Džesike Tomspon, medicinske sestre čija je kuća stajala bukvalno nekoliko metara od mesta na kom je pronađen misteriozni čovek.

Ona je tvrdila kako nikada nije videla žrtvu, a neki su svedoci rekli kako su ga videli na njenom pragu dan ranije. S obzirom na to da mu nije otvorila vrata, čovek se okrenuo i uputio se prema plaži.

Nakon detaljnog ispitivanja, policija od medicinske sestre nije uspela da izvuče ništa previše korisno, pa je već nakon nekoliko dana precrtana s liste osumnjičenih.

Autopsija je pokazala kako je čovek pronađen na plaži bio odličnog zdravlja i u jako dobroj fizičkoj kondiciji. Policija je zato posumnjala da je otrovan, ali testovi su to opovrgnuli. Ukoliko je ipak umro od trovanja, bio je to otrov koji tada nije bio poznat policiji u Australiji.

Sovjetski špijun?!

Iako slabašni, dokazi su upućivali na to da je čovek s plaže u Somertonu bio – sovjetski špijun. Policija je posumnjala da je i Džesika bila špijunka, ali za to su im nedostajali bilo kakvi konkretni dokazi.

Godinama kasnije, kada je Džesika umrla, policiji se javila njena ćerka Kejt te im priznala kako je njena majka tečno govorila ruski.

Nije imala dokaza kojima bi potvrdila da je bila ruska špijunka, ali rekla je kako je upravo na to sumnjala od malih nogu.


Pogledajte NOVI video klip na temu:  14 Neverovatnih činjenica o Titaniku koje NISTE znali

V I D E O


Rekla im je takođe kako je njena majka poznavala mrtvaca s plaže i kako je s njim bila i u vezi. I ne samo to, verovala je kako je njen polubrat dete misterioznog čoveka.

Uprkos novim informacijama, vlasti su odbile da dopuste ekshumaciju posmrtnih ostataka kako bi se uradio DNK test.

Misterija je tako i dalje ostala nerešena, a odgovori se nalaze nekoliko metara pod zemljom, s telima misterioznog čoveka s plaže Somerton i Džesike Tompson.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Izvor: 24sata)

loading...

Related posts

Leave a Comment