Arheološka otkrića 

26 Neverovatnih činjenica koje NISTE znali o Puma Punku

U ovom članku Vam donosimo 26 činjenica o Puma Punku o kojima verovatno nikada ranije niste čitali.

1 – Ovaj fascinantni drevni “vanzemaljski” kompleks nalazi se na samo 45 milja zapadno od La Paza, visoko u planinama Anda.

2 – Puma Punku se nalazi na nadmorskoj visini od 12.800 stopa – što još više otežava objašnjenje kako su transportovali kamenje.

3 – Treba naglasiti da se Puma Punku nalazi iznad granice prirodnog drveća, što znači da nije bilo drveća, a to znači da nijedno drveće nije posečeno da bi se koristili drveni valjci.

4 – Štaviše, nema dokaza o postojanju točka u Tivanakan kulturi.

5 – Veruje se da Puma Punku datira iz oko 536. godine. Međutim, mnogi autori tvrde da je lokalitet mnogo stariji i da može da prethodi samim Inkama.

6 – Stručnjaci tvrde da je lokacija napuštena pre nego što je potpuno završena.

7 – Važno je napomenuti da su same Inke poricali izgradnju kompleksa Tiahuanaco, što znači da je Tiahuanaco kultura postojala NEZAVISNO od Inka.

8 – Drevni lokalitet Puma Punku deo je još većeg kompleksa koji je nekada pripadao drevnoj Tiahuanaco kulturi.

9 – Sama količina megalitskog kamenja pronađena na Puma Punku nalazi se među najvećim pronađenim na planeti. Neverovatno precizni kamen, precizna rezanja i polirane površine prkose objašnjenjima vekovima.

10 – Među najvećim kamenim blokovima pronađenim u Puma Punku nalazimo jedan sa sledećim karakteristikama: 7,81 metara dugačak, 5,17 metara širok, u proseku 1,07 metara debeo, a procenjuje se da ima oko 131 metričku tonu.

11 – Drugi najveći kameni blok u Puma Punku dug je 7,90 metara, širok 2,50 metara, a u proseku je debljine oko 1,86 metara. Njegova težina je procenjena na 85,21 metričkih tona.

12 – Najpoznatije osobine Puma Punku su tzv. H-Blokovi. H blokovi u Puma Punku imaju po 80 lica. H blokovi se međusobno podudaraju sa tako velikom preciznošću da su arhitekte najverovatnije koristili sistem poželjnih merenja i proporcija.

13 – Arheolozi tvrde da je transport ovih kamenja ostvaren velikom radnom snagom drevnog Tivanakua. Predloženo je nekoliko teorija o tome kako ova radna snaga prenosila kamenje, iako te teorije ostaju spekulativne (putem zvuka).

14 – Štaviše, blokovi koji su bili prisutni na Puma Punku bili su tako precizno isečeni da sugerišu mogućnost prefabrikacije i masovne proizvodnje.

15 – Istraživači veruju da su ova dva kamena bloka iskopana u blizini jezera Titicaca, 10 km od Puma Punku. Ostali kameni blokovi pronađeni u Puma Punku su iskopani u blizini poluostrva Copacabana oko 90 km od i preko jezera Titicaca.

16 – Možda je ovo jedna od najvećih misterija u Puma Punku. Svaki kamen u Puma Punku je fino isečen da bi se povezao sa okolnim kamenjem, a blokovi se uklapaju zajedno kao slagalica, formirajući nosive spojeve bez upotrebe maltera.

17 – Preciznost izaziva današnje inženjerske sposobnosti. Uobičajena tehnika inženjerstva je rezanje vrha donjeg kamena pod određenim uglom i postavljanje drugog kamena na vrh koji je isečen pod istim uglom. Ono što zbunjuje naučnike, inženjere i arheologe je preciznost sa kojom je ovo postignuto.

18 – Neki od spojeva koje smo pronašli u Puma Punku su tako dobro postavljeni i tako precizno zaključani na mestu da ne biste mogli da postavite papir između njih.

19 – Nivo zidanja na koji nailazimo na Puma Punku je neverovatan. U Puma Punku ćete naći neverovatna kamenja savršenih pravih uglova, gotovo glatka kao staklo, što čini Puma Punku jedinstvenim. Samo nekoliko mesta na zemlji prikazuju ovu vrstu kamena.

20 – Tiahuanaco se nalazi u blizini Puma Punku, u stvari, manje od četvrt milje severoistočno od Puma Punku. Naučnici smatraju da je Tiahuanaco nekada bio središte civilizacije sa više od 40.000 stanovnika.

21 – Puma Punku i Tiahuanaco su deo velikog hramskog kompleksa ili grupe spomenika.

22 – Smatra se da je Puma Punku na svom vrhuncu bio “nezamislivo čudesan”, ukrašen poliranim metalnim pločama, živopisnom keramikom i ukrasima od tkanine, i posećen od strane bogato obučenih sveštenika i elita ukrašenih egzotičnim nakitom.

23 – Kompleks Puma Punku, kao i okolni hramovi, piramida Akapana, Kalasasaja, Putuni i Kerikala, funkcionisali su kao duhovni i ritualni centri za Tivanaku.

24 – Tiahuanaco je verovatno najveća civilizacija za koju mnogi ljudi nisu čuli.

25 – Civilizacija Tivanakua – kojoj je pripadao Puma Punku – čini se da je neka od njih dostigla vrhunac od 700. godine do 1000. godine, nakon čega su hramovi i okolna područja mogli biti dom za 400.000 ljudi.


Preporuka:  Život na Zemlji BEZ Meseca +NAGRADNA IGRA


26 – Zanimljivo, kao i mnoge druge napredne civilizacije širom Amerike, čini se da je ova kultura prilično naglo nestala negde oko 1000. godine, a istraživači još uvek traže odgovore na pitanje zašto i kako.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Photo source: pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti