Arheološka otkrića 

7.000 godina stare misteriozne strukture otkrivene u Saudijskoj Arabiji

Misteriozne strukture stare oko 7.000 godina su vidljive iz vazduha u Saudijskoj Arabiji.

Ko ih je izgradio i koja je njihova svrha?

Smešteni u regionu Harrat Khaibar u Saudijskoj Arabiji predstavljaju zapanjujuću najstariju strukturu u pejzažu.

Veruje se da su neverovatne strukture, vidljive samo iz vazduha, izgrađene pre oko 7.000 godina.

Oko 400 ovih misterioznih kamenih struktura krasi krajolik u udaljenoj pustinji Saudijske Arabije, a arheolozi nemaju pojma koja je njihova svrha, zašto se mogu videti samo iz vazduha, i ko ih je stvorio.

Neke od ovih struktura su dugačke više od 500 metara i izgrađene su na vrhu lavinskih kupola, pre više hiljada godina.

Do sada stručnjaci nisu bili u mogućnosti da prouče strukturu blizu zbog ograničenja u zemlji, međutim, vodeći arheolog iz Australije nedavno je dobio posebnu dozvolu da leti iznad enigmatskih formacija, dobivši najjasnije slike misterioznih formacija ikada.

Arheolog dr. Kennedi, sa Univerziteta Zapadne Australije, proveo je više od dve decenije u proučavanju “Radova staraca”, kako su ih lokalni beduini nazvali kada su ih pitali o misterioznim formacijama 1920-ih.

U članku objavljenom u “Live Science”, on je rekao da bi prelet njegovog helikoptera mogao biti prvo sistematsko arheološko izviđanje iz vazduha ikad napravljeno u toj arapskoj zemlji.

Zanimljivo, u mnogim slučajevima, strukture sablasno podsećaju na kapije, zmajeve, priveske,a primetne su samo kada se vide odozgo, baš kao i poznate linije Naska u Peruu.

Naučnici veruju da bi sveža aerofotografija u kombinaciji sa terenskim radom kod struktura mogla dovesti do otkrića.

Dok je leteo u helikopteru Saudijske kraljevske komisije, dr. Kennedi je proveo ukupno petnaest sati na nebu istražujući oko 200 zanimljivih lokacija i snimivši zapanjujućih 6.000 slika misterioznih formacija.

Broj fotografija visoke rezolucije zbog Google Earth se ubrzano povećao, posebno od lansiranja satelita u februaru 2013. Google Earth će ostati koristan alat za istraživanje.

Jednostavno je “zakačiti” i katalogizirati lokacije, izmeriti ih, skicirati i generisati mape, napisao je dr. Kennedi u članku za “Live Science”.

“Međutim, ograničenja su jednako očigledna. Slike su dvodimenzionalne, a čak i najbolja rezolucija može biti veoma nejasna kada se uvećava. Nedostaje detalj, a neke lokacije su praktično nevidljive iz različitih razloga. A slike mogu da budu mesecima, ili čak godinama stare i tako manje vredne za rutinsko praćenje, objasnio je doktor Kennedi. “

Misteriozne strukture izgrađene su preko kupola u regionu koji je sada negostoljubiv.

Međutim, stručnjaci su rekli da je područje bilo mnogo gostoljubivije u prošlosti nego sada.


Preporuka: Gunung Padang – Najstarija piramida na svetu


Sledeći korak u rešavanju misterije iza ovih čudnih struktura jeste proučavanje na terenu.

Pogledajte slike ovih struktura ovde.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti