Arheološka otkrića 

Arheolozi otkrili Biblijski grad Libna

Od 2009. godine, istraživači su proučavali ostatke drevnog sela na mestu iskopavanja Tel Burna, koji se nalazi 20 km jugozapadno od Jerusalima, regije koja je nekada bila strateška pogranična regija između drevnog Izraela i Filistejaca sa zapada.

Arheolozi su sve sigurniji da su otkrili ostatke Libne, drevnog grada u Izraelu, koji se nekoliko puta spominje u Bibliji.

Iako je arheološko nalazište Tel Burna omogućilo istraživačima važne arheološke nalaze, pravi identitet lokaliteta je dugo bio neizvestan.

“Identifikacija lokaliteta je raspravljana tokom jednog veka”, rekao je dr. Itzhak Shai, direktor projekta iskopavanja Tel Burne.

Drevni grad Libna je odigrao izuzetne uloge u nekoliko odlomaka Starog zaveta. Mojsije i Izraelci su posetili ovaj drevni grad tokom Izlaska.

(33:20-21) Jošua i izraelska vojska osvojili su Libnu za vreme osvajanja obećane zemlje (Jošua 10:29-30), nakon čega je grad dat potomcima Arona i sveštenika (Isus Navin 21:13) .

Edomci i stanovnici Libne pobunili su se protiv Jorama, zlog kralja Judinog. Stručnjaci se uobičajeno slažu da je mesto Tel Burne bilo važno mesto u biblijskim vremenima, posebno zbog njegove lokacije i zemljišta, što ga je učinilo ne samo strateškom lokacijom nego i vrlo produktivnom.

„Drevna Libna se nalazila u nizijskom regionu, koji je bio granica između Judejskih kraljevstava i Filistejaca“, navodi se na veb stranici projekta iskopa u Tel Burni, ističući da je to „plodno područje sa poljoprivrednom proizvodnjom, a da je region bio poznat kao žitnica na jugu.

Istraživanje je 2009. godine dalo istraživačima neophodne detalje da veruju da je grad bio važan entitet u bronzanom I u gvozdenom dobu.

Još uvek postoji mala nesigurnost da li je ova lokacija zapravo pravo mesto drevnog grada Linah, ali većina arheologa i istraživača se slaže da je to najverovatniji scenario, iako do sada postoje drugi kandidati lokacije drevne Libne, uključujući i obližnji Tel Zaiit.

Arheološki ostaci izloženi u Tel Burni podržavaju teoriju o otkriću Libne, jer se i geografski, istraživački i iskopni podaci neprimetno integrišu u ono što znamo kao pogranični grad u gvozdenom dobu prema vodećim istraživačima projekta.

Artefakti otkriveni na lokalitetu, uključujući žitarice, figurice i keramičke posude potiču iz devetog i osmog veka pre nove ere, perioda poznatog kao gvozdeno doba.


Preporuka:  Akaša zapisi sadrže celokupno znanje Univerzuma


Ovaj vremenski period usko se podudara sa istorijskim prikazima Biblije i pričama o gradu Libna.

Slike ovog lokaliteta pogledajte ovde.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti