Arheološka otkrića 

Arheolozi pronašli Budine ‘ostatke’ u kineskom selu

Da li su arheolozi konačno pronašli ostatke Bude? Stručnjaci su otkrili kremirane kosti skrivene u u Kineskom selu koje prema izveštajima mogu pripadati Siddhartha Gautami, poznatijem kao Buda, osnivaču budizma.

Pre više od dva milenijuma, dva kineska monaha sahranila su ljudske ostatke u okrugu Jingchuan u Kini, zajedno sa više od 260 budističkih statua.

Sada se tvrdi da ti ljudski ostaci pripadaju samom Budi.

Rečeno je da su Iunjiang i Zhiming, dva monaha iz hrama Manjusri manastira Longking u kineskoj prefekturi Jingzhou, provela više od dve decenije u prikupljanju artefakata ne samo iz obližnjih gradova, nego i preko kontinenta.

Buda – jedan od najpoznatijih filozofa i nastavnika – odrekao se svog života kao princ da bi sledio put duhovnosti i prosvetljenja.

Rođen je u modernom Nepalu. Prema drevnim tekstovima, on je decenijama putovao kroz delove Indije između 6. i 4. veka pre nove ere.

Legenda kaže da kada je umro, pre oko 2.500 godina, u 80. godini života, Budini ostaci su podeljeni među njegovim učenicima i plemićima, uprkos činjenici da su njegovi ostaci prvobitno trebali da idu u klan Shakia, kome je pripadao.

Šest klanova i jedan kralj su tražili neke od njegovih ostataka. Da bi se izbegao sukob, verski vođa je odlučio ‘podeliti’ ostatke na deset delova.

Vremenom su Budini ostaci bili smešteni u brojnim svetilištima i obožavani od strane njegovih sledbenika. Svaka šahovnica koja se odnosi na Budu je poznata kao šarira.

Nedavno otkriveni sanduk navodno sadrži više od 2.000 ostataka, među kojima su kosti i zubi. U kutiji se nalazi natpis koji su arheolozi preveli:

„Monasi Iunjiang i Zhiming iz škole Lotosa, pripadali su hramu Manjusri u manastiru Longking u prefekturi Jingzhou, okupili su više od 2.000 komada šarire, kao i Budinih zuba i kostiju. [Oni] su ih sahranili u dvorani Manjusri ovog hrama.”

Arheolozi su takođe otkrili 260 statua. Treba napomenuti da ovo nije prvi put da su otkriveni ostaci za koje se kaže da pripadaju Budi.

Legenda o Budi

Veruje se da je Siddhartha Gautama, čovek koji će na kraju biti nazvan “prosvetljeni”, prava osoba koja je živela oko sredine VI i krajem V veka pre nove ere.

Roditelji Siddhartha Gautame bili su Suddhodana, kralj Sakja, ljudi koji žive na indijskim granicama Nepala, i njegova žena, Maia.

Mladi princ – Buda – je odrastao u okruženju luksuza i bogatstva, ali kako je odrastao, počeo je da primećuje stvari koje su na kraju učinile da se njegov život radikalno promeni.

Kao mlad čovek, bio je zaštićen od oštrih realnosti života od strane svog oca koji je bio upozoren da će njegov sin jednog dana videti surovu realnost života.

Međutim, i uprkos zaštiti njegovog oca, jednog dana kada je jahao izvan palate, Buda je prvi put svedočio patnji u svom životu.

Ovaj započeti lanac događaja će ga zauvek promeniti i dovesti ga na put prosvetljenja, postajući duhovni vođa koji je uveliko uticao ne samo na religiju, već i na društvo.

Posle njegovog prosvetljenja, mladi princ koji je dao ostavku bogatom životu, putovao je pešice širom severne Indije, predajući četrdeset pet godina.

Na kraju, to je dovelo ljude svih klasa i profesija da ga podrže.

Buda je ohrabrio svoje učenike i sledbenike da preispitaju život, stvarnost i ono što su ih učili u prošlosti, i vide ta iskustva i učenja kroz svoje vlastito razumevanje, jer samo tako će im omogućiti da ovladaju pravom suštinom znanja.


Preporuka:  Nepoznata civilizacija otkrivena u džungli Amazonije


Ovaj način razmišljanja je jedna od glavnih karakteristika budizma, i ona i danas postoji.

www.svettajni.com

Photo source: pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti