Arheološka otkrića 

Arheolozi pronašli lokaciju „Venčanja u Kani“ gde je Isus čudesno pretvorio „vodu u vino“

Kroz istoriju, lokacija mesta gde je Isus izveo svoje “Prvo čudo” ostalo je obavijeno misterijom.

Jevanđelje po Jovanu nam govori da je Isus tokom „venčanja u Kani“ pretvorio vodu u vino. Evanđelje nam govori da je Isus Hrist bio pozvan na venčanje zajedno sa svojom majkom i njegovim učenicima.

Za vreme venčanja, na samom kraju, Isus je pretvorio vodu u vino. Tačna lokacija na kojoj se dogodilo prvo čudo pripisano Isusu je velika misterija.

Tokom godina, lokacija Kane je u velikoj meri pripisana biblijskim učenicima u brojnim selima u Galileji, ali niko to nije mogao da potvrdi.

Hiljade hodočasnika je bilo uvereno da je tačno mesto gde je Isus izveo svoje prvo čudo Kafr Kanna, grad na severu Izraela.

Sada, grupa istraživača kaže da lokacija nije Kafr Kanna, već brdo udaljeno desetak kilometara severno. Dakle, šta su stručnjaci pronašli?

Eksperti su identifikovali Khirbet Vana, jevrejsko selo koje je postojalo između 323. godine i 324. godine. Tamo su stručnjaci otkrili brojne tragove koji sugerišu da je to mesto zapravo lokacija gde je Isus izveo njegovo čudo.

Arheološka iskopavanja su dokazala postojanje ogromne mreže podzemnih tunela koji su se koristili za hrišćansko bogosluženje, gde su istraživači pronašli krstove i reference na Kirie Iesou, grčki izraz koji označava Gospoda Isusa.

Stručnjaci su otkrili oltar, kao i policu sa ostacima kamene posude. Arheolozi su takođe otkrili šest kamenih posuda koje su slične staklenkama opisanim u biblijskom izveštaju o čudu.

Govoreći o otkriću, vodeći arheolog Dr. Tom McCollough kaže da još tri lokacije imaju verodostojne tvrdnje da su oni zapravo ta lokacija.

Ali, uvek postoji to, ali – “Ali niko nema skup dokaza koji čine tako uverljiv slučaj za Khirbet Kana”, rekao je on.

„Otkrili smo veliki kompleks hrišćanskih pećinskih tunela koji su koristili hrišćanski hodočasnici koji su došli da poštuju ovo čudo. Ovaj kompleks je korišćen početkom petog ili početkom šestog veka i nastavili su da ga koriste hodočasnici u periodu krstaša iz 12. veka. “

Tekstovi hodočasnika koje imamo iz ovog perioda opisuju šta su hodočasnici činili i videli kada su došli u Kanu Galileju, a vrlo su bliski onome što se može definisati kao kompleks za štovanje.

Štaviše, njegove reference geografski su poravnate sa lokacijom Khirbet Kana i logično se usklađuju sa njegovim pokretima.

“Pozivanje na Kanu u Josipu, u Novom zavetu i u rabinskim tekstovima tvrdi se da je selo bilo jevrejsko selo, blizu Galilejskog mora i na području donje Galileje.”


Preporuka:  18 velikih NIKAD rešenih svetskih misterija


“Khirbet Kana ispunjava sve ove kriterijume.”

Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

Image by Gerd Altmann from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti