Arheološka otkrića 

Arhivi drevnih znanja – Izgubljena dvorana istorije

Da li i vas kao i mnoge arheologe, istoričare i naučnike zanimaju arheološki lokaliteti? – Uveren sam da je odgovor potvrdan.

Prvenstveno, to su mesta na našoj planeti za koje ni danas nemamo potpune informacije. Oduvek su nas privlačila takva mesta.

Jedno od takvih lokaliteta jeste i sam Egipat. Egipat poseduje značajna arheološka nalazišta, otkrivena, a i ona koja još uvek nisu.

Jedno od takvih lokaliteta jeste i ’Dvorana istorije’ za koju se smatra da se nalazi ispod površine piramide Sfinga.

Zbog čega je ona toliko interesantna? Arheolozi smatraju da ove prostorije kriju zapise o još starijoj civilizaciji koja je živela i razvajala na prostorima današnjeg Egipta.

Da li to znači da je na tlu Egipta, nekada davno, živela mnogo naprednija civilizacija?-Da. Fascinantno otkriće. Moguću lokaciju ’Dvorane istorije’ otkrivaju i takozvani ’zidarski tekstovi’ koji su pronadjeni u Horusovom hramu u Edfuu.

Na njima su ispisane lokacije hramova duž Nila, a još zanimljivije je to da su ovi tekstovi povezani sa grupom nepoznatih bića ili ljudi pod nazivom Šebtivi. Interesantno.

Da li su Šebtivi uopšte bili ljudi? Kakve veze oni imaju sa izgradnjom hramova i piramida u Egiptu? -Postoje samo teorije.

Na prostorima današnjeg Egipta su nekada davno vladali Rimljani koji su se takodje bavili istrazivanjem i proučavanjem misterioznih prostorija ispod površina zemlje. Smatra se da je ’Dvorana istorije’ isprepletana hodnicima, prolazima i lavirintom.

Mnogo naučnika i arheologa je zainteresovao ovaj slučaj  još u dalekoj prošlosti. Medju njima su: arapski hroničar Firouzabad, Ibn Ad Alokim, judejski istoričar Josif Flavije, a nešto kasnije i sam Isak Njutn.

On je kao i svi ostali verovao da se nalaze tuneli i tajni prolazi koji predstavljaju takozvani ’proročanski kalendar od kamena’. Veoma zanimljivo.

Da li je tako nešto zaista moguće? -Verujem da jeste. Smatra se da je ’Dvorana istorije’ izgradjena još pre 12.000 godina, i da je u to doba služila za ritualne obrede.

Danas, mnogi arheolozi, a prvenstveno egiptolozi smatraju da je ’Dvorana istorije’ samo legenda. Sa druge strane, postoje zapisi da ona postoji, ali gde?

Svi smatraju da je Sfinga u pitanju ali tu se ubrajaju i mnogi lokaliteti širom Egipta koji možda kriju ’Dvoranu istorije’.

Izjava egiptologa Džerald Masaij je veoma zanimljiva: “Jednog dana otkrićemo da mitovi sadrže istinu, a da je ono što smo do sada smatrali za istoriju – samo mit, koji smo mi sami izmislili.”

Da li je ’Dvorana istorije’ mit, legenda, mašta ili stvarnost?

Ako ona zaista postoji, to menja celokupno čovekovo shvatanje o vremenu i prostoru. Samo otkriće ove dvorane menja dosadašnje znanje o Egiptu u celini.

Da li je po vama moguće da ovako nešto zaista postoji? Zbog čega arheolozi i naučnici vec godinama istrazuju lokalitete širom Egipta u potrazi za ovom dvoranom?


Preporuka:  Nemrut – Lokalitet izgrađen nepoznatom tehnologijom


Da li ona krije nešto više od onoga što mi znamo? Ko medju naučnicima najbolje zna šta zaista krije ova dvorana? Još cekamo na odgovor.

Photo by Christine Schmiederer from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti