Arheološka otkrića 

Bimini put – Podvodna staza ka Atlantidi

Prema Platonovim dijalozima “Timaeus” i “Critias”, moćni grad i kontinent Atlantida bio je visoko razvijeno kraljevstvo koje je potonulo za jedan dan i jednu noć negde oko 9600 godine pne.

Istraživači širom sveta su predložili brojne teorije u kojima veruju da je ovo magično kraljevstvo konačno locirano.

Neki naučnici sugerišu da se Atlantida nalazi na grčkom ostrvu Santorini i da je uništen vulkanskom erupcijom oko 1600. godine pne, ali grčki filozof Platon opisao je Atlantidu u veličini poput velike Libije, i da je locirana negde u Atlantiku.

Međutim, drugi smatraju da se Atlantida možda nalazila negde blizu Bimini, oko 50 milja istočno od Majamija, Florida.

Prema Platonu, priče o Atlantidi mu je preneo njegov deda, koji je čuo priču o drevnoj Atlantidi od atinskog državnika pod imenom Solon, koji je saznao za postojanje Atlantide od egipatskog sveštenika koji je tvrdio da je Atlantida postojala devet hiljada godina pre toga, čineći je jednom od najstarijih civilizacija na Zemlji.

Ali ni Platon nije bio ozbiljno shvaćen o Atlantidi od svojih kolega naučnika. Aristotel je govorio o Platonu:

“On bi mogao da stvori nacije iz tankog vazduha i onda ih uništi…”

Podvodni put je otkrio arheolog Džozef M. Valentin, a njihov tim istraživača su prvobitno pronašli jednu podvodnu strukturu, a kasnije su pronašli još dve putanje koje su se pokazale kao veštačka struktura.

Tamo u blizini obale, na dubini od oko šest metara ronioci su otkrili kameni put sastavljen od velikih ravnih stena, sastavljenih od pravih uglova  raspoređenih u pravoj liniji, nestajući u okeanu, a mnogi smatraju kako je ovo put ka Atlantidi.

Prelepe kristalno bistre vode Bimini imaju brojne tajne i dokaze da je nekad jedno moćno kraljevstvo Atlantide bilo realnost, a ne samo mit koji mnogi predlažu.

Danas mnogi veruju da bi podvodni put Bimini mogao biti jedan od najvažnijih dokaza vezanih za izgubljeno carstvo Atlantide.

Prema inicijalnim merenjima, svaki podvodni put meri pola milje u dužini i sastoji se od ogromnih kamena koji meri preko četiri metra.

Veruje se da u blizini ovih podvodnih puteva postoje i druge skrivene strukture koje bi mogle zainteresovati arheologe kako bi otkrili enigme u vodi arhipelaga.

“Skoro nasilnim zemljotresima i poplavama, u jednom danu i noći nesreće… [čitava rasa] …progutala je Zemlja i ostrvo Atlantida je nestalo u dubini mora” – Platon.

Da li je to bilo negde u blizini Bimini, gde je moćno kraljevstvo Atlantide nekada postojalo? Na velikom ostrvu koje je sada izgubljeno u moru? Ili je moguće da je put Bimini zapravo prirodna podvodna formacija, kako kažu neki naučnici?

Zanimljivo je da je Edgar Kejs ​​1933. godini rekao da se u blizini onoga što je poznato pod imenom ‘Bimini’ nalaze dokazi o Atlantidi i da postoje delovi hramova.

95 odsto podvodnog sveta ostaje neistraženo, verovatno je da bi Atlantida i dalje mogla biti negde pod vodom, na mestu koje smo tek tražili, negde kod obala Biminija, blizu misterioznog podvodnog puta koji vodi ka “beskrajnom” okeanu.

Kakvo je vaše mišljenje?

Fotografije ‘Bimini puta’ možete pogledati ovde.

www.svettajni.com

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti