Arheološka otkrića 

Davidov grad – Zašto je ovaj drevni grad toliko kontroverzan?

Davidov grad je osnovan negde u 3. milenijumu pre nove ere. Arheološki se kaže da je originalni grad David ležao na malom komadu zemlje ne većem od 12 hektara.

Ovo se može osporiti jer arheologija nije u stanju da otkrije svaku zgradu iz prošlosti. Ova navedena veličina deo je kontroverzi oko ovog grada.

Podrazumeva se da sve što je povezano s Biblijom ima previse kontroverzi. Deo istraživača se protivi identifikaciji artefakta i odbijaju da ga povežu sa vladavinom Davida ili kralja Solomona.

Biblija kaže da je David otišao do tvrđave iz svoje palate. Ove reči ukazuju na to da je Davidovo uporište moglo biti severno od grada Davida.

Deo kontroverzi oko arheološkog grada proizilazi iz činjenice da su iskopavanja provalila u kuće i imovinu arapskih stanovnika u dolini Kidron u selu Silvan.

Dobro je poznata činjenica da su muslimani u srednjovekovnim vremenima gradili preko ključnih hrišćanskih i biblijskih mesta kako bi sakrili istoriju tog područja. To izaziva mnogo problema pri iskopavanju ovog grada.

Vojni značaj grada

Položaj grada je imao mnogo prirodnih odbrana koje su pomogle da se područje veoma teško napadne.

Severna strana je bila jedina ranjiva strana jer je morala da zavisi od ljudskih utvrđenja za svoju odbranu. Dve druge stvari su pomogle da se grad David veoma teško savlada.

Prvo, uporište je bilo visoko. On je imao veoma jasan pogled na okolinu. Rana upozorenja pomogla bi stanovnicima da se pripreme za odbranu.

Drugi važan uticaj na vojnu strategiju bio je položaj izvora Gihon. Izgrađene su stražarske kule kako bi zaštitili svoje vodosnabdevanje, a onda su koristili tunelski sistem kako bi bili sigurni da ne moraju ići izvan grada da bi dobili svoju vodu.

Ove dve stvari su učinile grad gotovo neosvojivim.

Davidov grad nije poznat samo po svom odnosu sa kraljem Davidom i osvajanju obećane zemlje. Ima i mnoge druge tajne.

U nedavnim iskopavanjima, nađene su mnoge gline, u kojima su bila imena različitih biblijskih figura. Preko 50 od njih datira iz vavilonskog osvajanja u 6. veku pre nove ere.

Još jedno otkriće beleži ime Vitlejem, što je prvi spomen tog grada izvan Biblije.

Onda je došlo do otkrića građevine iz druge epohe hrama, koja datira od kraljice Heleni. Iako je njegova stvarna veličina i danas nepoznata, grad krije mnoge tajne o prošlosti ovog regiona.


Preporuka:  Projekat: Zamrznuti astronaute zbog kolonizacije svemira


Većina tih otkrivenih tajni potvrđuju tačnost biblijskog zapisa.

www.svettajni.com

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti