Arheološka otkrića 

Drevni sunčani sat star 8.000 godina otkriven u Italiji!

U Italiji je napravljeno senzacionalno otkriće jer su arheolozi-amateri pronašli mesto ekvivalentno Stounhendžu u Italiji dok su mapirali bunkere iz Drugog svetskog rata.

Drevni sunčani sat otkriven je u blizini grada Gela i veruje se da potiče iz oko 6.000 godina pre Hrista.

Otkriće je napravljeno slučajno, jer je grupa prijatelja naišla na drevni lokalitet, koji datira hiljadama godina, smatrajući ga italijanskim ekvivalentom Stounhendža u smislu važnosti.

Otkriće je locirano u gradu Gela, gradu i komuni u autonomnoj regiji Sicilija. Grad su osnovali oko 688. pne kolonisti sa Rodosa i Krita, 45 godina nakon osnivanja Sirakuze.

Ovaj nalaz je već potvrđen od strane stručnjaka i smatra se velikim otkrićem koje će stručnjacima pomoći da shvate daleka istorijska razdoblja kao nikada do sada.

Italijanski Stonunhendž je već nazvan “Sicilijanski Stounhendž”.

Grupa prijatelja koji su slučajno arheolozi-amateri vršili su ankete kada su naišli na otkriće koje će dugo pamtiti.

Naučnici su do sada potvrdili da je „italijanski Stounhendž“ sunčani sat koji prema mišljenju stručnjaka datira između 6000. i 3000. godine pre nove ere.

Da bi potvrdili otkriće, naučnici su koristili GPS dron, kamere i kompas kako bi proverili da li sunčani sat još funkcioniše, otkrivajući da još uvek može tačno odrediti godišnja doba.

Prema izveštajima, stručnjaci koji se specijalizuju za arheoastronomiju proučavaju nalaz tri meseca.

Eksperti su povezali novootkriveno mesto u Italiji sa Stounhendžom, jednim od najznačajnijih i najtajanstvenijih istorijskih lokaliteta u Engleskoj.

Veruje se da ovaj drevni kompleks, koji se smatra jednim od drevnih svetskih čuda, datira još od oko 3000. godine pre Hrista.

Giuseppe La Spina, jedan od članova grupe koji je napravio ovo otkriće, rekao je za Lokalnu televiziju:

“Izrada arheološkog otkrića je samo po sebi važan događaj, ali da bude deo jednog od najsenzacionalnijih nalaza poslednjih godina ispunjava me ponosnim.”


Preporuka:  Otisci stopala džinova otkrivenih širom sveta


Arheolozi su izjavili da otkriće otvara brojne mogućnosti i smatraju da se na istom mestu mogu sakriti brojni istorijsko značajni nalazi.

Svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Image by Lars_Nissen_Photoart from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti