Arheološka otkrića 

Istraživači otkrili podzemni tunel ispod piramide u Meksiku

Istraživači iz Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju (INAH) u Meksiku otkrili su skup „tunela“ koji vode do „podzemlja“ ispod drevne piramide u Meksiku.

Prema Nacionalnom institutu za antropologiju i istoriju (INAH) Meksika, istraživači su naišli na “hidraulički sistem” koji se nalazi ispod navodne grobnice kralja Pakala II u Palenkeu.

Prema izveštajima, podzemni sistem tunela spaja se sa drugim, a napravljen je od kamena i širok je oko 40 centimetara.

U hramu natpisa, gde je kralj Pakal Veliki je sahranjen, graviranje ukazuje na to da bi bio primljen u podzemni svet.

Direktor arheološkog projekta Arnoldo Gonzalez Cruz rekao je da su nedavna otkrića tunelskog sistema koja se nalaze pod zemljom, ispod grobne komore kralja Pakala II, mogla imati mnogo sofisticiraniju interpretaciju i dati nove podatke o izgradnji i upotrebi velike piramide u Meksiku.

Istraživači objašnjavaju da je složena mreža kanala sagrađena u sedmom veku bila uređena na različitim nivoima, a smernice su planirane i dizajnirane mnogo pre nego što je piramida projektovana.

„Prisustvo ovih kanala je veoma važno i veoma značajno“, rekao je Gonzalez Kruz.

Zapravo, otkriće takozvanog hidrauličkog sistema je toliko važno da ponovo predstavlja originalnu teoriju o konstrukciji i svrsi piramide.

Mnogo pažnje posvećeno je rezbarenom kamenom sarkofagu u kojem je ukopan kralj Pakal, a za koji mnogi veruju da prikazuje vladara Maja koji je sedio u svemirskom brodu koji se diže do zvezda.

Međutim, Gonzalez kaže da rezbarije pronađene na paru kamenih čepova pronađenih u grobnici kažu da će Bog “voditi mrtve prema podzemlju, potapanjem (njima) u vodu tako da će biti tamo primljeni.”

“Pakal nije odleteo u svemir, otišao je u odvod. Nema ništa sa svemirskim brodovima”, reče Gonzalez.

Izvorna teorija koju je predložio arheolog Alberto Ruz Lhullier sugeriše da je grobna komora kralja Pakala II polazna tačka devet tela koji čine hram natpisa. Međutim, novi dokazi sugerišu da je centar mogao biti obeležen postojanjem izvora.

Sarkofag kralja Kiniča Janaaba ili poznatiji kao kralj Pakal jedna je od najprisutnijih tema o drevnoj teoriji vanzemaljaca.

Poklopac sarkofaga ovog velikog vladara Maja ima neke prilično čudne prikaze. Drevni teoretičari vanzemaljaca predlažu da on jasno prikazuje Kralja Pacala u nekoj vrsti svemirskog broda tokom poletanja, i tvrde da mu ruke izgledaju kao da manipulišu nekom vrstom mašina.

Švajcarski pisac Erih fon Deniken predložio je u svojoj knjizi iz 1968. godine da je znatiželjni poklopac sarkofaga vladara drevnih Maja ličio na astronauta koji sedi u svemirskom brodu.

Međutim, stručnjaci se ne slažu i predlažu da su navodni plamenovi koje se vide na poklopcu sarkofaga u stvari drevni prikazi Maje “Drveća reči” ili “Drvo života” čiji koreni opisuju podzemni svet.

www.svettajni.com

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti