Arheološka otkrića 

Istraživači su pronašli artefakt star 6000 godina stvoren tehnologijom koju NASA danas koristi

6.000 godina star artefakt – otkriven u neolitskom selu Mehrangarh, Pakistan – nastao je tehnikom koju NASA još uvek koristi.

Kao što istraživači objašnjavaju: “Danas je to i najpreciznija tehnika oblikovanja metala u vazduhoplovstvu, aeronautici i biomedicini, za legure visokih performansi od čelika do titana.”

Istraživači su nedavno naišli na 6000 godina star ukras iskopan u neolitskom selu Mehrangarh u Pakistanu.

Prema novoj tehnici snimanja koja je omogućila istraživačima da saznaju više o tome, artefakt je stvoren drevnom tehnologijom koju NASA još danas koristi, prenosi Mail Online.

Tehnologija koja se zove odlivak voska je tehnika za livenje metala koja se i danas koristi kako bi se stvorio dupli metalni objekat.

Moderna verzija metode korišćena je od strane istraživača NASA-e kada su izgradili komponente za Međunarodnu svemirsku stanicu i za rover koji istražuje crvenu planetu, kao i druge svemirske letelice poput Mesendžer sonde.

6.000 godina star ornament proučavan je revolucionarnom novom tehnikom nazvanom “fotoluminescentna slika” koju su izveli naučnici iz Ipaneme – evropske istraživačke ustanove specijalizovane za proučavanje arheoloških materijala.

Nova tehnika je omogućila stručnjacima da odrede tačan proces kojim je artefakt napravljen u prošlosti.

“Otkrili smo skrivenu strukturu koja je potpis originalnog objekta, kako je napravljena”, izjavio je glavni autor Metju Turi, fizičar iz Ipanema, evropskog centra za proučavanje drevnih materijala, kako navodi Vašington Post.

“Imate potpis onoga šta se dešavalo pre 6000 godina”, dodao je Turi.

“Fotoluminiscencija” je proces u kome se svetlost projektuje na artefakt dok istraživači mere količinu svetlosti koja se odbija.

Naučnici objašnjavaju da različiti materijali odražavaju različite količine svetlosti, što je stručnjacima omogućilo da precizno odrede materijale koji su korišćeni u proizvodnji ornamenta pre nekih 6000 godina.

Nakon detaljnog proučavanja artefakta, stručnjaci su zaključili da je amulet zapravo stvoren kao jedinstveni komad koji je naveo stručnjake da zaključe da ko god je stvorio ornament koristio je proces koji se zove odliv voska.

Kada se zagreje, tekući vosak se uklanja i uliva se rastopljeni metal.

Nakon što se kalup ohladi, on se razdvaja, što ostavlja samo novoformirani metal u njemu.

Stručnjaci su otkrili da je drevni majstor stvorio amulet tako što je ulivao – izuzetno čistu – bakarnu otopinu u kalup koji je prethodno stvoren pomoću odlivaka voska.


Preporuka:  Popol Vuh knjiga opisuje kako su Bogovi stvorili svet


Zaista neverovatno za taj period! Studija je objavljena u časopisu “Nature”.

Evo kako izgleda ovaj artefakt, klikni ovde.

Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Image by Dimitris Vetsikas from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti