Arheološka otkrića 

Istraživači u Japanu otkrili stare rimske kovanice iz III i IV veka

Među ruševinama drevnog dvorca otkrivena su četiri kovana novčića, a istraživači kažu su na njima prisutne slike Konstantina I i vojnika sa kopljem.

To je prvi put da su stari rimski novčići pronađeni skoro 10.000 kilometara od mesta na kome su prvobitno skovani.

Ukupno, stručnjaci su otkrili deset bronzanih i bakarnih novčića, a najstariji datiraju od oko 300. – 400. godine nove ere.

To je još jedno otkriće koje je iznenadilo istraživače. Još jedno fascinantno otkriće je otkriveno kada su istraživači otkrili četiri drevna rimska novca iz trećeg ili četvrtog veka naše ere među ruševinama dvorca Katsuren u Urumi, na ostrvu Okinava u Japanu.

Četiri drevna novčića, stvorena u drevnom rimskom carstvu, otkopana su u japanskoj tvrđavi koja je postojala između dvanaestog i petnaestog veka, barem tako prenosi The Japan Times.

To je prvi put da su takvi objekti otkriveni u Japanu, i ukazuju na činjenicu da još jednom naše istorijske knjige treba da se promene.

“U početku sam mislio da su to američke kovanice od jednog centa”, rekao je arheolog Hiroki Miiagi.

“Ali nakon što sam ih oprao u vodi, shvatio sam da su mnogo stariji. Bio sam stvarno šokiran.”

Dalja istraživanja su otkrili više detalja koji nedvosmisleno dokazuju da je kovani novac rađen hiljadama kilometara od mesta gde su pronađeni.

Rendgenska analiza je pokazala da su novčići veličine deset centi prekriveni drevnim rimskim slovima. Istraživači su otkrili i druge novčiće iz kasnijih perioda koji su pripadali Otomanskom carstvu.

Istraživači ne mogu tačno reći gde su tačno kovanice nastale u starom Rimu, ali naučnici smatraju da su neki ljudi putovali preko 9.900 kilometara da bi došli do dvorca.

Smatra se da je dvorac Katsuren dom feudalnog gospodara sa velikim vezama u regionalnoj trgovini. Međutim, stručnjaci tvrde da nisu znali da ima poslovne veze sa drevnim Rimskim Carstvom.

Međutim, portparol Odbora za obrazovanje grada Urume je rekao:

“Ne mislimo da postoji direktna veza između Rimskog carstva i Katsuren dvorca, ali otkriće potvrđuje kako je ovaj region imao trgovinske odnose s ostatkom Azije.”

Istraživač Miiagi, koji takođe predaje na Međunarodnom univerzitetu Okinava, rekao je:

“Istočnoazijski trgovci u 14. i 15. veku uglavnom su koristili kinesku valutu i da je zaista teško da je zapadni kovani novac korišćen kao sredstvo valute u Jugoistočnoj Aziji ili Kini.”

Šta Vi mislite? Da li je postojala veza Rimskog carstva sa Japanom?


Preporuka:  Kailasa – Hram izgrađen nepoznatom tehnologijom


Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

View this post on Instagram

Da li Vi imate odgovor? 🤔 #svettajni

A post shared by Svet tajni (@svettajni) on

BONUS VIDEO:

Image by Photos_Marta from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti