Arheološka otkrića 

Kahokia: Najveći drevni kompleks u istoriji

Kahokia je zaboravljeni grad i najveći i najsloženiji drevni arheološki lokalitet koji se nalazi severno od pretkolumbijskih gradova Meksika.

To je možda najveća drevna civilizacija pronađena između sušne pustinje Meksika i severnih delova Sjedinjenih Američkih Država.

Arheolozi svrstavaju Kahokiju kao jedno od najvećih i najuticajnijih naselja u kulturi Misisipija koja je razvila naselja današnje centralne i jugoistočne SAD; pet stotina godina pre nego što su Evropljani došli na Novi kontinent.

Prvobitni naziv ovog drevnog grada je nepoznat. Gomile koje se nalaze na tom području kasnije su dobile ime po plemenu Kahokia, prvim ljudima koji su živeli u regionu kada su francuski istraživači stigli u sedamnaestom veku.

Veruje se da je prvi čovek došao u regiju oko 700. godine, a do 1050. godine postaje veoma važna lokacija u regionu.

Arheolozi su pronašli dokaze da su ljudi naselili region u kasnom arhaičnom periodu (oko 1200. godine pre Hrista), iako istraživači sugerišu da je Kahokija nastala tokom perioda kasne šume – period koji se smatra razvojnom fazom bez velikih promena u kratkom vremenu, ali umesto toga kontinuiranog razvoja u kamenim i koštanim alatima, izradi kože, proizvodnji tekstila, kultivaciji i izgradnji skloništa.

Arheolozi primećuju da pleme Kahokia nisu nužno potomci prvobitnih stanovnika naroda iz Mississippija; oni sugerišu da su se na ovim prostorima tokom godina nastanila različita plemena; istraživači takođe predlažu vezu plemena Dhegihan Siouan sa drevnom Kahokijom.

Samo društvo nije ostavilo nikakve pisane podatke; ostavili su brojne artefakte napravljene od keramičkih ljusaka, bakra, drveta i kamena, ali ova drevna kultura je bila veoma dobro isplanirana.

Izgradnja neverovatnih gomila i grobnih mesta otkrivaju koliko su bili složeni i sofisticirani.

To je jedno od najvećih arheoloških nalazišta u Sjedinjenim Američkim Državama, površine oko 3,5 kvadratnih kilometara.

Arheolozi veruju da je lokacija bila mnogo veća u prošlosti sa preko stotinu ljudskih struktura i da je pokrivala veličinu šest kvadratnih milja.

Istraživači veruju da je Kahokia bila dom oko petnaest hiljada ljudi, iako procenjuju da je u regionu živelo oko četrdeset hiljada ljudi; istraživači čak veruju da je Kahokia mogla biti najveća svetska metropola svog vremena.

Središte drevnog grada je bio monahov brežuljak, dom vladajućeg gradskog sveštenika koji se nalazio na vrhu u hramu koji je bio napravljen od drveta.

Društvena struktura drevne Kahokije bila je veoma slična vladavini drevnih Maja i / ili drevne egipatske kulture; gradirana aristokratija i proletarijat robova.

Pad Kahokije bio je vrlo iznenadan, 1300. godine grad je bio napušten i društvo je potpuno nestalo.

Kao i mnoge drevne kulture poput Maja u regionu Jukatana, arheolozi veruju da su prevladavajući faktori koji su doprineli padu Kahokije bili prekomerna eksploatacija njihovih prirodnih resursa, suše i prenaseljenost.


Preporuka:  Misterija “Mesečevih ljudi” na Apalačkim planinama


Veoma sličan faktorima koji su prouzrokovali smrt velike civilizacije Maja.

Slike ovog drevnog kompleksa možete videti ovde.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti