Arheološka otkrića 

Kairo kalendar – 3000 godina star astronomski uređaj otkriven u Egiptu

Stari egipatski papirus – takozvani Kairo kalendar – je možda jedan od najfascinantnijih dokaza o tome kako su stari Egipćani napredovali u smislu astronomije.

Poznat i kao kalendar dana sreće i nesretnika, ovaj papirus – koji datira iz 1244. – 1163. godine pre nove ere, daje predviđanja i prognoze o svakom danu egipatske godine.

Ove prognoze pokazuju da li se dan ili deo dana smatra “dobrim” ili “lošim”.

Papir takođe sadrži informacije o astronomskim posmatranjima dana, kao što je ponašanje astronomskih objekata, posebno Algol poznata i kao Demonska zvezda.

Algol je svetla višestruka zvezda u sazvežđu Persej i jedna od prvih ne-novih promenljivih zvezda koje treba otkriti.

Istraživači sada veruju da astronomska simbolika otkrivena u dva najstarija egipatska mitova sugeriše da se slični tragovi mogu naći I u drugim drevnim egipatskim tekstovima.

U članku, objavljenom u “De Gruiter – Open Astronomy”, vidi se kako su u kalendaru korišćeni mitovi o egipatskim božanstvima Horus i Set.

Algol kao Horus u Kairskom kalendaru: moguća sredstva i motivi opažanja

Ovaj neviđeni pogled na to kako su drevna Egipatska Božanstva poput Horusa i Seta korišćena u drevnom papirusu i ono što je on značio za ljude pre više hiljada godina, kao i vezu između astronomskih objekata i zvezda.

Novi članak ima za cilj da pokaže kako su drevni egipatski kalendari (ne samo kalendar u Kairu) korišćeni za opisivanje ponašanja astronomskih posmatranja, posebno zvezdanog sistema Algol.

Međutim, skoro ništa se ne zna o tome ko je registrovao Algol period u kalendaru u Kairu, niti kako je to postignuto pre nekoliko hiljada godina.

Autori pokazuju kako drevni egipatski književnici prikazuju nebeske fenomene kao aktivnost bogova, što otkriva zašto je Algol dobio titulu Horusa.

Naučnici smatraju da su drevni egipatski pisari, poznati kao “posmatrači sata”, imali sredstva i moguće motive da registruju Algol period u kalendaru u Kairu.

„Otkriće Algolove varijabilnosti moglo bi da datira hiljade godina ranije nego što je bilo poznato. Zvezda bi bila deo drevne egipatske mitologije kao oblik boga Horusa “, objasnio je jedan od autora studije Sebastijan Porceddu sa Univerziteta u Helsinkiju.


Preporuka: Drevne napredne vrste su živele u Sunčevom sistemu


www.svettajni.cpom

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti