Arheološka otkrića 

Konekcija piramida u Kini sa polarnom zvezdom

Pogrebni kompleks prvog kineskog imperatora dinastije Kin (3. vek pne) jedan je od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svetu.

Ovo je naravno zbog otkrivanja statua terakotske vojske, koja je imala nameru da prati cara u poslednjem životu.

Mnogo manje poznato od kipova je činjenica da je grobnica (još uvek nije iskopana) ležala ispod gigantskog, veštačkog brda zagušene zemlje.

Ovo brdo ima kvadratni oblik, baznu stranu 350 metara i visoka je preko 40 metara, tako da se lako može nazvati piramidom.

Još manje poznata činjenica je da su se svi carevi sledeće dinastije, zapadni Han, odlučili zakopati pod sličnim piramidama.

Ovi mauzoleji su danas vidljivi unutar brzog razvoja krajolika severozapadne okoline Ksian duž reke Vei. Uključujući i grobove kraljica i druge članove kraljevskih porodica, ima preko 40 takvih “kineskih piramida”.

Od ovih, samo dve su (delomično) iskopane.

Nova studija je deo obimnog programa istraživanja o ulozi astronomije i tradicionalne doktrine “feng shui” u kineskoj imperijalnoj nekropoli i upravo je objavljen u akademskom časopisu Arheološka istraživanja u Aziji.

U radu se koriste jednostavne tehnike zasnovane na satelitskim snimcima, zajedno sa terenskim istraživanjima, da bi se sakupio veliki broj novih podataka, a posebno da se proučava orijentacija piramidalnih baza.

Zapravo je dobro poznato da su, na primer, egipatske piramide orijentisane s velikom preciznošću na kardinalne tačke, zahvaljujući veoma jakim vezama pogrebne religije egipatskih faraona sa nebom i posebno sa cirkopolarnim zvezdama.

Iako – naravno – nema veze sa egipatskim piramidama, takođe su kineski imperatori priznali svoju moć kao direktni mandat neba, identifikujući cirkopolarnu regiju kao nebesku sliku carske palate i njenih stanovnika.

Stoga je prirodno očekivati da se kineske piramide, grobovi careva, orijentišu na kardinalne tačke. S tim u vezi, rezultati nove studije delimično iznenađuju.

Ispostavilo se da se ovi spomenici mogu klasifikovati prema dveju “porodica”. Jedna takva porodica obuhvata spomenike orijentisane sa dobrom preciznošću do kardinalnih tačaka, kako se očekuje.

U drugoj porodici postoje značajna odstupanja od pravog severa, svi uporedivi i svi na istoj “ruci” (zapadno od severa koji gleda prema spomeniku).

Moguće je da su u pitanju greške kineskih astronoma i arhitekti. Moglo se pomisliti o upotrebi kompasa, koji je u to vreme izumljen u Kini u donekle rudimentarnoj formi, ali nema korespondencije sa paleomagnetnim podacima.

Objašnjenje predloženo u članku je stoga astronomsko: carovi koji su izgradili piramide iz “porodice 2” nisu želeli upućivati na severni nebeski stup, koji u to vreme nije odgovaralo nijednoj zvezdi, već zvezdi Polaris.

Danas smo navikli na identifikaciju severnog nebeskog pola sa Polarisom (iako u stvarnosti korespondencija nije savršena), ali u vreme imperatora Han stub je još uvek bio daleko od Polarisa, a sa rastojanjem u stepenima približno jednakom odstupanju Kineskih piramida sa geografskog severa.


Preporuka: Ovde se čuva naša budućnost


www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo by eberhard grossgasteiger from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti