Arheološka otkrića 

Misterija drevnog zida u Jordanu dužine 150 kilometara

Prvi put je 1948. godine britanski diplomata u Jordanu Alec Kirkbride zabiežio postojanje ovog zida u časopisu “Antikuiti”.

Izvor iza zagonetnog zida koji se proteže preko 150 km u Jordanu ostavio je arheolozima niz pitanja na koja nisu u mogućnosti da odgovore. Sama veličina drevnog zida ukazuje na to da je to morao biti izuzetno komplikovan projekat, koji se nije lako ostvario.

„Putujući avionom preko okruga Ma’an, primetio sam kameni zid koji se bez ikakve svrhe prostirao po celoj zemlji. – Alec Kirkbride

Danas brojna pitanja ostaju bez odgovora. Ko je sagradio drevni zid? Koja je bila njegova svrha? Kada je izgrađen? Sva ova pitanja ostaju duboka enigma za istraživače koji su ostali zbunjeni veličinom ovog drevnog zida.

Uz pomoć vazdušnih fotografija, istraživači iz projekta “Aerial Archeologi of Jordan” (AAJ) analiziraju ostatke zida. Do sada su saznali da se zagonetni zid prostire u pravcu sever-severoistok-jug-jugozapad na udaljenosti od 106 kilometara.

Arheolozi su identifikovali sekcije gde je zid sastavljen od dvostruke strukture koja se proteže jedna pored druge, i drugih delova gde se zid odvaja. Meštani su godinama znali za postojanje velikog zida, međutim, niko se do sada nije trudio da ga istraži.

Zbog toga je grupa istraživača u Jordanu odlučila da fotografiše i prouči zid kako bi stvorila detaljnu mapu koja bi mogla pomoći istraživačima da shvate njegovu svrhu.

U radu objavljenom nedavno u časopisu “Zeitschrift fur Orient-Archaologie”, David Kennedi, profesor na Univerzitetu Zapadne Australije, i Rebecca Banks, istraživački asistent na Oksfordskom univerzitetu, napisali su sledeće:

“Ako dodamo delove paralelnog zida, ukupna dužina zida može biti oko 150 km. Danas je zid u ruševinama. Međutim, čak i u svom prvobitnom stanju, ne može biti mnogo viši od metra visine i možda pola metra širine”, napisali su Kennedi i Banks.

Zanimljivo je da su na zidu istraživači naišli na ostatke oko 100 ‘kula’ dimenzije od 2 do 4 metra, a prema arheolozima, neki od ovih zidova su dodani u kasnijim fazama izgradnje kada je zid već bio gotov.

U intervjuu za “Live Science”, profesor Kennedi je izjavio:

“Neki su možda bili utočišta – sigurno mesto za noćenje. Drugi su se možda koristili kao stražarnice. Nažalost, nedostaje nam mnogo informacija o drevnom zidu.”

Prema fragmentima keramike otkrivenih u kuli i drugim područjima oko zida, profesor Kennedi smatra da je zid najverovatnije izgrađen negde između Nabatejskog perioda (312. pne. – 106. nove ere) i perioda Umajad (661–750).

Još zanimljivija je činjenica da je ovaj zagonetni zid smešten u većoj oblasti gde su istraživači otkrili nekoliko ‘gigantskih točkova’ koji su isklesani u sušnom tlu regije.

Mnogi su ih nazivali „Radovima starih ljudi“ za koje se veruje da zagonetni krugovi datiraju još od 8.500 godina, što bi značilo da su mnogo stariji od linija Nazca u Peruu, i to za oko 6000 godina.


Preporuka:  Drevni izumi koje nauka NE UME da objasni / + IZVLAČENNJE DOBITNIKA


Pogledajte slike ovog neverovatnog lokaliteta ovde.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

View this post on Instagram

#svettajni #pangea #pangeaultima

A post shared by Svet tajni (@svettajni) on

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti