Arheološka otkrića 

Misterija drevnog zida u Kaliforniji – Nerešena enigma

Drevni zidovi Berklija ostaju drevna nerešena enigma. Često se naziva i “Veliki zid Kalifornije”, ali još uvek nije poznato ko je sagradio kamene zidove i iz kojeg razloga.

Da li oni mogu biti dokaz da se nekadašnja nepoznata napredna civilizacija naselila u Istočnom zalivu?

Drevni zidovi vode do misterioznog kamenog kruga Istočni zaliv “Mistery Walls”, koji se proteže preko 50 milja, a nalazi se uzbrdo i niz brdo Istočnog zaliva od Berkeleija do San Josea, SAD.

Zid od 50 milja je dovoljno čudan, ali šta ako zid nije bio sam? Šta ako postoje drugi zidovi?

Lanac zidova duž severne Kalifornije, jer, kako se ispostavlja, postoje drugi misteriozni zidovi u Severnoj Kaliforniji, ali ne samo u području San Franciska.

Umesto toga, ove serije zidova se mogu protezati do granice Oregona. Na jednom mestu zidovi formiraju spiralu široku 200 stopa koja okružuje veliku stenu.

Ko su bili misteriozni graditelji Velikog zida Kalifornije?

Neki naučnici koji su istražili drevne ruševine predložili su teoriju da su kamene zidove radili doseljenici iz Mongolije. Možda su misteriozni zidovi podsećali na Kineski zid.

Da li je možda Zheng Hue flota koja je krenula da oplovi svet do Kalifornije?

Sidra pronađena u Baja Kaliforniji, misteriozni spisi budističkog monaha u Mezo Americi, čak i potopljena smeća iz 17. veka pronađena su u blizini Čika, sve ukazuju da je kineski istraživač bio prisutan u ovom delu sveta.

Drugi naučnici smatraju da su ih izgradili rani misionari. Ima i onih koji kažu da su Ohlonci (takođe poznati kao Costanoan), pleme Indijanaca podigli zid, ali kao i druge teorije postoji premalo dokaza koji bi potvrdili hipotezu.

Identitet graditelja Velikog zida Kalifornije ostaje obavijen tajnama.

Mnogi od kamenja su prilično teški i čitava lokacija je veoma stara. Zid je na nekim mestima visok do pet metara, a izgrađen je od stena različitih veličina.

Mnoge formacije su potonule daleko u zemlju i često su potpuno obrasle različitim biljkama. Namena je nepoznata. Na prvi pogled bi se moglo pomisliti da je to bila odbrambena konstrukcija neke vrste, ali postoje određeni problemi sa ovom teorijom.

Zid nije kontinuiran i sastoji se od više delova. Pored toga, zid nije dovoljno visok da bi se koristio kao odbrambeni mehanizam. Zbog toga je malo verovatno da je korišćen kao ograda.

Pa, zašto je napravljena?

Nažalost, zidovi nisu podvrgnuti ozbiljnom naučnom ispitivanju. Arheolozi i naučnici nisu detaljnije istražili ovaj zanimljivi drevni lokalitet. Za sada, drevne zidine Berkelei ostaju drevna nerazjašnjena severnoamerička misterija.

Slike ovog neverovatnog lokaliteta možete pogledati ovde.

www.svettajni.com

Photo by Tom Fisk from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti