Arheološka otkrića 

Misterija švajcarskog sata iz dinastije Ming

Arheolozi su otkrili minijaturni sat u drevnoj grobnici koja je bila zapečaćena više od 400 godina.

To je minijaturni sat koji je bukvalno van našeg vremena, a istraživači ne mogu da objasne njegovo poreklo sa svim tajanstvenim natpisom na njemu.

Čini se da je sat debljine oko 2 mm. Jedan od najtanjih satova napravljenih danas. Istraživači ne mogu da shvate da li su u stanju da otkriju tajanstveni sat koji je na sebi ima reč Švajcarska.

Veruje se da je sat star jedan vek. Misteriozni deo nije postojao u vreme dinastije Ming, a još više misteriozno, Švajcarska tada nije ni postojala kao zemlja.

Privilegovana grupa svedoka koja je bila prisutna tokom otkrića okupila je par novinara i arheologa: dok su pokušavali da uklone zemlju oko kovčega, iznenada se komad kamena odvojio od metalnog šuma koji je odmah privukao pažnju istraživačima.

Pronašli su minijaturni sat u obliku prstena, praktično identičan onima koji su se pojavili u Evropi od 1780. godine.

Vreme prikazano na minijaturnom satu bilo je 10 sati, 6 minuta, a na poleđini sata, reč Švajcarska, napisana je na engleskom jeziku, a odnosi se na zemlju čije se zvanično ime, Švajcarska, nije koristilo sve do 1848. godine.

Kako je to moguće?

Grobnica u kojoj je pronađeno otkriće je zapečaćena 400 godina. To dovodi do vremena kada bi konstrukcija takvog uređaja trebala biti jasno nemoguća za čovečanstvo.

Dakle, ako Švajcarska kao zemlja tada nije postojala kao zemlja i satovi nisu bili “modni dodatak” u dinastiji Ming, kako objasniti ovaj minijaturni sat?

Ko ga je stvorio i koja je bila njegova prava svrha?

Čini se da ovaj minijaturni sat pripada dugoj listi neobjašnjenih artefakata otkrivenih poslednjih godina koje istraživači ne mogu razumeti iako je na tajanstvenom satu izvršena odgovarajuća analiza.

Još je zanimljivije da je analiza pokazala da je minijaturni sat nastao oko 900. godine.

Kako je moguće stvoriti nešto tako složeno u tom delu historije? Još bolje, zašto nema zapisa o sličnoj proizvodnji u ljudskoj istoriji do osamnaestog veka?

Šta sve ovo znači?

“Kada smo pokušali da uklonimo zemljište umotano oko kovčega, iznenada je komad kamena pao i udario u zemlju metalnim zvukom”, rekao je Jiang Ianiu, bivši kustos muzeja Guangki.


Preporuka: Tajni projekti skriveni od očiju javnosti


“Pokupili smo predmet i otkrili da je to prsten. Nakon što smo uklonili pokrivač i pregledali ga dalje, bili smo šokirani kada smo videli da je to sat”, dodao je.

Pogledajte slike ovog artefakta ovde.

Svettajni.com

Image by Brigitte Werner from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti