Arheološka otkrića 

Misterije zlatnog grada

Sigurno ste se ponekad pitali: ’’Šta se zaista desilo za davno izgubljenim gradovima? ’’

Odgovora je zaista malo, a jako puno nagadjanja. Prema legendi, sinonim za “zlatni grad” jeste izgubljeni grad u istočnom Peruu. Taj grad se naziva Paititi.

Retko ko od vas je čuo za ovaj grad, ali potrudiću se da vam na najbolji način otkrijem sve tajne koje ovaj grad i danas čuva sa sobom.

Zašto ga nazivaju ’’zlatni grad’’?

Ovo je bio grad drevne civilizacije Inka. Narod Inka je svoje blago sakrivao u ovom gradu – tako legenda kaže. Jedini razlog zašto su sakrivali svoje blago u gradu Paititi jeste invazija vojske Španije.

Paititi je do danas sačuvao epitet ‘misteriozni izgubljeni grad’ jer  još nije otkriven, ali to ne znači da u skorijoj budućnosti neće biti otkriven. Samo značenje reci Paititi na Kvečuanskom jeste ‘Dom jaguarovog oca’.

Narod Kvečuan je bio potomak Inka. Smatra se da su upravo oni čuvali zapise o španskim kolonijalistima. Danas, iako još ne znamo gde je zapravo lociran ovaj grad, postoje razne pretpostavke.

Arheolozi smatraju da se ovaj grad nalazi u džunglama države Peru, i da je zaista nemoguće istraživanje, jer su terenske okolnosti veoma otežavajuće. Drugi smatraju da se ovaj grad nalazi kod granice sa Brazilom, a postoje i nagadjanja da je njegova lokacija u Boliviji.

Mnogi arheolozi, naučnici, lovci na blago već vekovima tragaju za Paititijem.

Postoje razne teorije mnogih arheologa, u kojima navode više lokacija na kojima bi mogao da se prostire ovaj grad. Mario Poilja, italijanski arheolog, tvrdi da je pronašao dokument u Rimu, u kome misionar Andrea Lopez opisuje veliki grad sa puno zlata, srebra, dragulja koji se nalazi u srcu samih kišnih šuma, okružen sa više vodopada.

Taj dokument je zapisan davne 1600-e godine, što jos više povrdjuje autentičnost.  Andrea Lopez je jedan od mnogih koji su imali spise o ovom gradu. Medju njima je i Francisko Pizaro.

On je predvodio špansku okupaciju. Zapazio je grupu domorodaca sa zlatnim predmetima na sebi kako beže kroz velike šume Perua, i ubrzo nakon toga nestaju.

Postavlja se pitanje: “Gde su nestali? ’’

Niko to ne zna, ali naučnici smatraju da su se uputili ka Paititiju.

Paititi nije jedini drevni grad u Andima koji je do danas ostao neotkriven.  Oblast planinskog sistema Andi čuva mnoge zakopane tajne, gradove, neotkrivene civilizacije, fascinantna otkrića.

Ova oblast krije sačuvane zapise, spise, istorijske datume koje mogu biti od velike koristi za sagledavanje istorije u celini.

Da li se u skorijoj buducnosti mozemo nadati nekom novom otkriću na ovom području? Da li je uopšte moguće istraživati na ovako nepristupačnom terenu?  Da li savremena tehnologija može otkriti zaboravljene fenomene davne prošlosti?


Preporuka: Ko smo mi i odakle potičemo?


Pitanja je zaista puno, a odgovora malo.

Photo by Oleksandr Pidvalnyi from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti