Arheološka otkrića 

Neobjašnjiva anomalija: Misterija vitrifikovanih evropskih tvrđava (topljeni kamen)

Evropa, Stari kontinent je poznat po svojoj neverovatnoj istoriji, srednjem veku i zadivljujućim tvrđavama i monarhijama.

Između 700. i 300. godine pre nove ere, u Škotskoj je izgrađen veliki broj tvrđava, od kojih su mnoge bile na vrhu brda, sa zidovima od kamena koji su bili skupljeni bez upotrebe maltera. Ovo na prvi pogled možda ne izgleda kao ništa neuobičajeno, jer naravno, postoji mnogo takvih struktura širom sveta, a ne samo u Evropi.

Međutim, čitava priča se potpuno menja od uobičajenog do izvanrednog, nakon detaljnog ispitivanja koje otkriva da su mnoga kamenja koja čine zidove ovih drevnih tvrđava spojena zajedno.

Neka od utvrđenja pretvorena su u neku vrstu stakla, sa ostacima rastopljenih stena, što je dokaz da je kamenje jednom podvrgnuto temperaturama koje su dovele do procesa vitrifikacije. Nijedan naučnik nije mogao da objasni kako je to moguće.

Zbog toga su arheolozi tokom poslednja tri veka pokušali da odgovore na pitanja koja se tiču misterioznih škotskih tvrđava. Jedan od prvih britanskih geologa koji je opisao ove misteriozne strukture i misteriju iza njih bio je Džon Viliams, autor knjige “Natural History of the Mineral Kingdom”.

On je prvi opisao misteriju 1777. nakon što je pogledao nekoliko čudnih ruševina, od kojih je kasnije više od stotinu primera pronađeno širom Evrope, uglavnom u Škotskoj. Dakle, ko ih je izgradio? Kako su uspeli da vitrifikuju kamen? I koja je tehnologija korišćena?

Previše pitanja i nikakvih odgovora. Ove strukture dobile su naziv vitrifikovane tvđave. Ove strukture su vekovima zadivile geologe jer nema naučnog objašnjenja o tome kako se stene spajaju. Temperature na kojima su se morale podvrgnuti mogu se uporediti s detonacijom atomske bombe, kažu neki stručnjaci.

Ali ono što je interesantno jeste činjenica da ne postoji jedna ili dve vitrifikovane strukture, već stotine primera širom Evrope, sa 70 utvrđenja koje postoje u Škotskoj. Kako su prve vitrifikovane strukture otkrivene u Škotskoj, smatralo se da su ekskluzivne, a najpoznatije su Dun Mac Sniachan, Benderloch, Craig Phadraig, Ord Hill, Dun Deardail, Knock Farril, Dun Creich, Finavon, Barrihill, Lavs , Dun Gall, Anvoth, Tap ili O’Nort.

Međutim, primeri sličnih struktura su pronađeni u Češkoj, u pokrajinama Rajne, u Mađarskoj, Turskoj, Iranu, Portugalu, Francuskoj i Švedskoj.

Čudno je da vitrifikacija nije potpuna u svim utvrđenjima, niti je homogena u zidovima istih lokacija. Niko ne zna kako su ovi zidovi postali vitrifikovani. Neki naučnici veruju da je bilo namerno, ojačati odbranu utvrđenja, ali u stvarnosti, to bi ih oslabilo, pa je malo verovatno da je to bila njihova namera.

Stručnjaci takođe kažu da je malo verovatno da će vitrifikacija biti posledica ratne štete, kao rezultat opsade, jer da bi došla do vitrifikacije, požari su morali da gore danima na temperaturi između 1050 i 1235 stepeni Celzijusa, nešto što je izuzetno nemoguće.

Neke teorije ukazuju na mogućnost da je vitrifikacija mogla biti proizvod namernog uništenja ili od strane napadača nakon zauzimanja utvrđenja ili od strane njihovih stanovnika kao ritualnog čina.

Datiranje tvrđava širom Evrope pokriva širok raspon datuma. Veruje se da su najstarije tvrđave izgrađene u gvozdenom dobu, ali postoje i brojna utvrđenja sa sličnim karakteristikama koje datiraju iz rimskog perioda, dok neke odgovaraju srednjem veku.

Nedavne studije ukazuju da su nastale masivnim plazma događajima kao što su sunčeve baklje. Ovo se dešava kada jonizovani gas u atmosferi ima oblik gigantskih električnih eksplozija, koje se mogu rastopiti.

Arheolozi, Vere Gordon Childe i Vallace Thorneicroft su 1930-ih sproveli eksperiment sa gigantskom vatrom usmerenom ka kamenom zidu, eksperimentu koji je 1980. ponovio arheolog Ian Ralston.

U oba slučaja, eksperimenti su proizveli delimičnu vitrifikaciju kamenja, ali nisu uspeli da objasne kako je mogla biti proizvedena u tako velikom obimu kao u vitrifikovanim utvrđenjima.

U odsustvu definitivne teorije ili uverljivih dokaza, vitrifikovane tvđave u Evropi su i dalje jedna od najčudnijih geoloških i arheoloških anomalija u svetu.

Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

Image by Kdsphotos from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti