Arheološka otkrića 

Otkriće novog Stounhendža

Teorije. Istraživanje. Proučavanje. Otkriće. Svakodnevno arheolozi i naučnici otkriju nešto sasvim novo. Nakon otkrića, sledi burna rasprava, a ubrzo nakon toga rušenje starih teorija. I tako sve iznova i iznova.

Pretpostavljam da vam je poznat sadašnji Stounhendž. Tokom istraživanja u oblasti Dartmur u okrugu Devon, otkriveni su kameni blokovi koji imaju dužinu od 2,6 metara i širinu od 20 santimetara.

Ali, to nije Stounhendž.

Ovaj lokalitet je stariji za više stotina godina od Stounhendza. Barem tako naučnici pretpostavljaju. Ovi blokovi su otkriveni pre nekoliko godina, a nedavno je utvrdjena njihova tačna starost.

Potiču iz 3.500 godina p.n.e. To je period krajem neolita. Čemu je služio? Kako je izgradjen? Ko ga je izgradio? Ova pitanja su tipična i za sam Stounhendž.

Ni danas ne znamo koja je svrha ovih teških vertikalnih kamenih blokova. Postoje nagadjanja. Neki smatraju da je služio u religiozne svrhe, neki smatraju da je sluzio za svečane ceremonije, dok ga drugi smatraju mestom izlečenja.

Šta je od ovoga tačno, još se ne zna.

Da misterija bude jos veća, pre nekoliko godina, nedaleko od Stounhendža  (2 kilometra) i oko 130 kilometara od Londonda, otkriven je Bluhendž. Naučnici smatraju da je njegova starost mnogo veća od Stounhendza.

Tokom samog istraživanja, naučnici su došli do podatka da je ovaj lokalitet star neverovatnih 5.000 godina.

“Kako je moguće da na ovim prostorima postoje više nalazista ovih betonskih fenomena?”

Arheolozi sa Univerziteta Šefild veruju da su i Bluhendž i Stounhendž imali veze sa ritualima posvećenim zivotu, dok drugi veruju da su rituali posvećeni životu posle smrti.

Postoji vise nedoumica oko izgradnje na ovim lokalitetima.

Kako je moguće da je čovek prenekoliko hiljada godina, uspeo da blokove teške i do nekoliko tona postavi u vertikalni položaj i to poštujući tačan raspored tih kamenja?

Da li ste znali da danas savremene mašine ne mogu da podignu toliko težak teret? Baš zbog ovoga, ovi lokaliteti stvaraju veliku konfuziju. Dolazi do sukoba različitih mišljenja.

Da li je po vama moguče da su ova mesta povezana sa astronomskim dešavanjima, zvezdama u svemiru, ili čak planetama? –Moguće. Ako su Maje mogle biti stručnjaci u astronomiji i u drugim naukama, što to ne bi bili i Britanci?

Interesantno.

Da li su Britanci zaslužni za izgradnju? Ili mozda Anglo-Saksonci? Rimljani? Ili neki drugi narodi? Nažalost, nemamo odgovor.

Potrebno je mnogo vremena, finansijskih sredstava i puno uloženog truda da bi otkrili u potpunosti svaku nedoumicu i zagonetku.


Preporuka:  Nešto se čudno dogodilo na planeti 11. Novembra


Arheolozi i naučnici  i dalje istražuju, u nadi da ćemo saznati neke nove informacije.

www.svettajni.com

Photo by Kyle Stehling from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti