Arheološka otkrića 

Peščana oluja u Iranu je otkrila ostatke izgubljenog drevnog grada

Prema prvim izveštajima, novootkriveni drevni grad zauzima oko 5.000 kvadratnih metara.

Stručnjaci sugerišu – na osnovu rane analize – da drevni lokalitet datira barem do islamskog srednjeg vieka (661-1508 nove ere), ali nekoliko stručnjaka tvrdi da datira još mnogo ranije.

Do sada su stručnjaci pronašli glinene posude i strukture u ruševinama. Ovaj region je poznat po brojnim „izgubljenim“ drevnim lokacijama koje su nedavno otkrivene.

Nedavna oluja u Iranu iskopala je niz struktura za koje se veruje da su deo drevnog grada ili nekropole. Rane analize ukazuju na to da ostaci potiču iz islamskog srednjeg veka (661-1508 nove ere), ali čak mogu datirati mnogo ranije.

Prema izveštajima, vlasti u iranskoj provinciji Kerman ne žele da taj nalaz bude u opasnosti, pa teško naoružani vojni čuvari čuvaju mesto od potencijalnih pljačkaša.

Eksperti iz CHTHO (Iranska kulturna baština, rukotvorine i turistička organizacija) zaključili su – na osnovu preliminarnih studija – da bi lokacija mogla biti ostatak istorijskog grada.

Peščana oluja je otkrila ruševine u martu 2017. godine, otkrivajući slomljene glinene posude i predmete. “Tim arheologa je upućen u Fahraj kako bi se utvrdilo da li je to područje nekada bilo nekropola ili za stanovanje”, izjavio je Muhamed Vafaei, direktor pokrajinskog odseka CHTHO.

Arheolozi iz organizacije će temeljito pregledati predmete pronađene na lokalitetu i pregledati otkrivene ruševine kako bi dobili bolju predstavu o pravoj antici kompleksa, koji zauzima oko 5.000 kvadratnih metara.

Kao što je napomenuo Teheran Tajms, velika i prosperitetna pokrajina Kerman, u kojoj se nalazi grad Fahraj, oblast u kojoj su izložene drevne ruševine, vremenom je bila dom razvijene civilizacije.

Tu su i bogata turistička mesta i istorijske znamenitosti, uključujući bazare, džamije i karavane.

“Ne može se tvrditi da je područje istorijsko čim se nekoliko objekata pojavi pod zemljom nakon oluja i poplava, budući da su ih mogli prenositi iz drugih regija putem vode ili oluje”, rekao je Mohammad Vafaei, šef pokrajinske kancelarije iranske vlade.

Organizacija za kulturnu baštinu, rukotvorine i turizam izjavila je sledeće:

“Ovo je prvi put da su se takve ruševine pojavile tako da nema preciznih podataka o njihovoj starosti i istoriji”, dodajući da će biti objavljeno više informacija kako se iskapanja nastavljaju.

Kancelarija ICHHTO-a je zatražila pomoć Istraživačkog instituta za kulturno nasleđe i turizam, nadajući se da će se područje moći upisati u listu nacionalne baštine kada se na osnovu studija stekne dovoljno informacija.

Zanimljivo je da ovaj drevni lokalitet nije prvi koji se nalazi u regionu. Fahraj i Rigan u Kermanu su dom mnogih drevnih lokaliteta.

Nekoliko lokacija je nedavno otkriveno zbog poplava i trenutno ih analiziraju eksperti.

Kako izgleda ovaj lokalitet? Klikni ovde.

Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

Image by Michel Bertolotti from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti