Arheološka otkrića 

Podzemne Longiou pećine i dalje nerešena enigma za arheologe

Fascinantni i misteriozni podzemni Longiou Grottoes (takođe poznati kao Longiou Pećine) su sigurno bili projekat drevnih graditelja koji su ih stvorili pre više od 2000 godina.

Oni su dugo bili predmet velike fascinacije kako za učenike tako i za laike, ali do sada niko nije bio u stanju da reši misteriju njihovog stvaranja.

Istraživači iz nekoliko zemalja su širom sveta posetili i istražili Longiou pećine za koje se veruje da datiraju iz perioda pre stvaranja dinastije Kin u 212 gpne.

Opis Longiou pećina

Pećine su veoma velike s obzirom na njihovo ljudsko poreklo: prosečna površina svake pećine je preko 1.000 kvadratnih metara sa visinama do 30 metara (98 stopa), a ukupna površina zauzima oko 30.000 kvadratnih metara.

Plafonske, zidne i stubne površine su završene na isti način, kao i niz paralelnih traka ili pravaca širine oko 60 cm koji sadrže paralelne tragove postavljene pod uglom od oko 60°.

Zadržali su svoj strukturni integritet i čini se da se međusobno ne povezuju. Površine pećina razlikuju se od 1.000 do 3.000 kvadratnih metara.

Svaka pećina čini vertikalni produžetak nadole od pravougaone rupe visine od oko 30 metara. Locirane su 3km severno od okruga Longiou Kuzhou, provincije Zhejiang, Kina.

Anonimni graditelji, nepoznata svrha gradnje

Nažalost, nema istorijskih podataka o njihovoj izgradnji, niti su ikada pronađeni planovi izgradnje ili metode njihovog projektovanja.

Zašto su te velike veštačke strukture bile u stanju da održe stabilnost tako dugo? Da li su oni bili konstruisani od strane drevnih Kineza ili nepoznate veoma napredne civilizacije prisutne u regionu u to vreme?

Zidovi, krov i kameni stubovi svake pećine su ukrašeni tragovima, crtama i simbolima – koje su verovatno namerno ostavili graditelji.

Da li ovi simboli imaju samo ornamentalnu svrhu ili postoji skrivena poruka unutar zidova koja još nije dešifrovana?

Među dvadeset četiri otkrivene pećine – koje su sve uklesane rukom – ima sedam koje su ukrašene uzorcima koji jasno podsećaju na sedam zvezda Velikog Medveda.

Nijedna od pećina nije međusobno povezana, ali mnoge od njih dele tanke zidove. Kao što je Iang Hongkun, stručnjak Arheološkog instituta Kineske akademije društvenih nauka, objasnio:

“Na dnu svake pećine, drevni graditelji ne bi mogli videti šta drugi rade u susednoj pećini. Svaka pećina je morala da bude paralelna sa pećinom druge, ili bi se zid prekrio. Tako je aparat za merenje trebao biti vrlo napredan. Mora postojati neki raspored o veličinama, lokacijama i rastojanjima između pećina.”

Na mnoga pitanja u vezi Longiou majstorstva nikada nije odgovoreno.

Gde je iskopana stena iz pećina prevezena? Koliko je radnika bilo uključeno u stvaranje ovih izuzetno sofisticiranih pećina?

Četiri pećine pokrivaju prosečnu površinu od 1.200 kvadratnih metara, tako da je svaka od pećina trebala uključiti iskopavanje 36.000 kubnih metara kamena.

Pošto je ukupno 24 takvih pećina već pronađeno u selu Shiianbei, ukupna iskopavanja bi podrazumevala 900.000 kubnih metara. Da li su ih drevni Kinezi izgradili?

Prema proceni: ako jedan čovek može da kopa i izvlači 0,5 kubnih metara kamena svaki dan, onda bi izgradnja 24 pećine zahtevala 1000 jakih muškaraca da rade 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji i tako neprekidno 5 godina.

Međutim, ovo je samo konzervativna procena, jer što dublje pećina ide, to znači teže iskopavanje i transport.


Preporuka:  Šta predstavljaju skriveni simboli na Mona Lizi?


Moderna tehnologija nikako ne bi bila u stanju da na ovaj način izgradi neverovatan sistem pećina.

Slike ovog neverovatnog sistema pećina pogledajte ovde.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti