Arheološka otkrića 

Svastika – Misterije drevnog simbola

Svastika u prevodu sa sanskrita znači dobrobit, sreća. Najstariji tragovi ovog simbola datiraju još iz doba neolita.

Svastika, poznata još kao i kukasti krst i tetra-gamadion, jedan je od najstarijih simbola čovečanstva.

Za razliku od drugih drevnih simbola, svastika je rasprostranjena širom planete, može se pronaći u raznim varijacijama u svim starijim civilizacijama, među narodima koji najverovatnije nisu imali međusobnog kontakta. Severna i Južna Amerika, Evropa, Azija… Stari Egipat, Sumer, Stara Grčka, Indija…

Svuda se pojavljuje ovaj simbol, u raznim, ali sličnim varijacijama i sa istim značenjem. To je upravo najzanimljivije pitanje u vezi nje: zašto je tako rasprostranjena?

Po opšteprihvaćenoj istoriji, narodi Amerike i Evrope nisu imali međusobnog kontakta sve do pre nekih 1000 godina, kada su Vikinzi u svojim izdržljivim drakarima uspeli da doplove do obala sadašnje Kanade.

Pa ipak, Acteci, Hopi indijanci i drugi narodi su već uveliko upotrebljavali ovaj simbol. Kako je to moguće?

Postoji mnogo teorija. Neke se oslanjaju na migracije azijskih naroda, navodne pretke Američkih indijanaca, koji su pre nekoliko hiljada godina prešli iz Azije u Severnu Ameriku preko prevlake koja je spajala kontinente (koje danas više nema).

Ti narodi su sa sobom poneli i sećanje na ovaj simbol. Druge teorije su nešto smelije, posoje oni koji tvrde da je svastika simbol ili čak grb neke vanzemaljske rase koja je posetila naše pretke u drevnim vremenima.

Postoje i oni koji misle da je svastika povezana sa mitskim civilizacijama poput Atlantide ili Lemurije (Mu), koje su nastradale u kataklizmičnim potopima, ali se simbol zadržao jer su imali kolonije na svim kontinentima.

I Stari sloveni su imali svoju verziju svastike, Kolovrat.

Najstarija nalazišta svastike datiraju oko 4000 godina p. n. e. na posudama iz Vinčanske civilizacije. Na više mesta su ga pronalazili u Lepenskom viru. Isti simbol se pojavljuje i u induskom pismu u periodu oko 3000 godina p. n. e.

Simbol se i danas koristi u raznim građanskim i ritualnim ceremonijama u hindu, jainksoj i budističkoj kulturi. Poznati arheolog Hajnrih Šliman je prilikom pronalaska drevne Troje naišao na ovaj simbol.

Koristio je ovo svoje otkriće kao dokaz o migraciji arijevskih naroda iz Azije prema Evropi. Simbol su pronalazili i u oblasti Kavkaza i Azerbejdžana, kao i kod Skita i Sarmata. Vikinzi, Germani, Grci i Egipćani su takođe ukrašavali razne predmete simbolom svastike.

Kos Hopija, severnoameričkog indijanskog plemena, svastika se nalazila u sklopu raznih proročanstava oslikanih u vidu slikovitog pisma na životinjskim kožama.

Sloveni su imali simbol po imenu Kolovrat, u vidu dve ukrštene svastike. Usko je bio povezan sa vrhovnim bogom gromovnikom, Perunom. Razna okultna društva, poput zloglasne Tule, su takođe koristila ovaj simbol, tumačeći ga na različite načine.

U prvoj polovini 20. veka nemački nacisti su prisvojili svastiku. Hitler je bio ubeđen je ona označavala nepobedivost. Nacisti i zločini koje su počinili su bili posledica da od završetka Drugog svetskog rata za veći deo čovečanstva, pogotovo Evropljane, predstavlja simbol zla i rasne mržnje.

U Aziji kukasti krst i dalje ima svoju drevnu pozitivnu simboliku, dok je u mnogim evropskim državama zabranjen kao simbol nacizma.

Misterija oko rasprostranjenosti svastike po celoj planeti je i dalje nerešena. Postoje razne teorije, od racionalnih do prilično fantastičnih, a možda je najbolje objašnjenje dao čuveni astronom i pisac Karl Sagan u svojoj knjizi ,,Kometa”.

Sagan je izneo sasvim realnu pretpostvaku da je nekada davno u prošlosti neka kometa prošla u velikoj blizini naše planete.

Kometa rotira dok juri ogromnom brzinom kroz svemir, a iza sebe ispušta mlazeve vrelog gasa koji se savijaju u jednom smeru zbog njene rotacije. Sasvim je moguće da su naši preci širom planete imali priliku da posmatraju ovaj nebeski spektakl i bliski susret planete Zemlje i svemirskog putnika.

Svastika, znamenje sa neba…

Photo by Aphiwat chuangchoem from Pexels / Autor teksta Željko Mandarin

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti